Proiect. Noi reguli pentru racordarea la reţeaua de gaze

0
336

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a elaborat un nou regulament, aflat deocamdată în stadiul de proiect, referitor la racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale. Reglementarea introduce câteva termene foarte clare, pe care distribuitorul de gaze trebuie să le respecte faţă de oricine vrea să se racordaze.
Iată etapele care trebuie parcurse pentru racordarea la reţeaua de gaze, aşa cum apar în regulament, cu menţiunea că OSD înseamnă Operator al Sistemului de Distribuţie, iar SD Sistem de Distrbuţie:
• depunerea de către solicitant a unei cereri de racordare;
• stabilirea soluţiei tehnice de alimentare cu gaze naturale a locului de consum;
• emiterea avizului tehnic de racordare sau a refuzului de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale/sistemul de distribuţie închis, după caz
• încheierea contractului de racordare cu OSD/OSDI, după caz;
• achitarea tarifului de racordare la OSD/OSDI, după caz;
• proiectarea instalaţiei de racordare la SD/SDI, după caz;
• verificarea proiectelor tehnice de către OSD/OSDI, după caz, prin intermediul verificatorilor atestaţi;
• executarea instalaţiei de racordare la SD/SDI, după caz;
• recepţia tehnică şi punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare la SD/SDI de către OSD/OSDI, după caz.
Distribuitorul de gaze are la dispoziţie 30 de zile pentru a da un răspuns la cererea de racordare, termen care curge de la momentul în care solicitantul a depus documentaţia completă. De reţinut că, dacă solicitantul nu depune toate actele, distribuitorul trebuie să îi comunice în maximum 30 de zile ce mai are de adus, iar solicitantul are obligaţia să completeze documentaţia în maximum 30 de zile de când a fost anunţat.
Dacă distribuitorul va da un răspuns pozitiv la cerere, va emite un acord tehnic de racordare (ATR), cu soluţia tehnică, şi care include şi costurile necesare racordării. Dacă va da un răspuns negativ, el trebuie argumentat şi trebuie să conţină şi soluţiile tehnice pe care distribuitorul trebuie să le găsească pentru a racorda ulterior solicitantul la reţeaua de gaze.
În termen de 30 de zile de la emiterea ATR, se încheie contractul de racordare la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale între distribuitor şi solicitant. În termen de cinci zile de la semnarea contractului trebuie plătit tariful de racordare.
Realizarea propriu zisă a racordării şi punerea în funcţiune a instalaţiei se realizează în termen de maximum 30 de zile de la momentul obţinerii autorizaţiei de construire a instalaţiei, de la autorităţile locale. În acest regulament nu este specificat vreun ter­men în care se eliberează această autorizaţie, este specificată doar obligaţia distribuitorului ca, în termen de 60 de zile de la încheierea contractului de racordare, să depună la primărie documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.