Ajutor de stat în berbeci, juninci şi tauri

0
1340

Direcţia judeţeană pentru Agricultură Maramureş primeşte cereri de la fermieri pentru cumpărarea, cu bani de la stat, de berbeci, juninci de vacă, juninci de bivoliţă şi tauri din rase de carne.
Pentru cumpărarea de berbeci, pînă ieri, au fost depuse 88 de cereri, iar termenul limită este 31 octombrie 2016. Pentru achiziţionarea de juninci şi tauri, s-au depus 2 cereri, iar termenul limită de depunere este 11 noiembrie 2016. Cea mai mare problemă pe care o întîmpină fermierii este să găsească furnizori de material de reproducţie de rasă curată, cu documente legale.
Acţiunea de depunere a cererilor pentru juninci şi tauri se află la început. În 5 octombrie 2016, a fost aprobată, prin HG nr. 723/2016, schema “Ajutor de minimis pentru achiziţionarea de către producătorii agricoli de juninci din rase specializate de taurine, juninci din specia bubaline şi/sau tauri de reproducţie din rase de carne”. Valoarea totală a schemei este de 18.150.000 lei şi se asigură integral de la bugetul de stat. Beneficiari: crescători de bovine şi bubaline, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, persoane fizice cu atestat de producător, persoane juridice, forme asociative cu personalitate juridică. Beneficiarul trebuie să deţină 3-10 capete de vaci. Sau 1-10 bivoliţe. Sau minimum 40 capete de vaci şi/sau viţele şi/sau juninci pe beneficiar, cu excepţia celor din localităţile din zona montană, care trebuie să deţină minimum 10 capete de vaci şi/sau viţele şi/sau juninci pe beneficiar (pentru achiziţionarea de tauri de reproducţie din rase specializate de carne). Se pot achiziţiona juninci din următoarele rase: Bălţată cu negru româ­nească, Bălţată românească, Holstein, Red Holstein, Brună, Jersey, Simmental, Montbeliarde. Pentru bubaline: Bivol românesc. Se pot achiziţiona maximum 10 juninci. Sprijinul financiar este de maximum 5.000 lei/cap junincă din rasă de taurine de lapte; maximum 6.000 lei/cap junincă din rasă de taurine de carne; maximum 4.500 lei/cap junincă din specia bubaline; maximum 8.000 lei/cap de taur de reproducţie din rase de carne.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.