Noi reguli pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

0
453

– vor fi taxaţi în plus chiar şi cei cu casele afectate de dezastre –

Norma ASF nr. 35/2016 privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, a fost publicată în Monitorul Oficial, în data de 25 august, şi a intrat în vigoare luni, 24 octombrie.
Principala modificare a legislaţiei îi va viza exact pe cei care au fost loviţi de inundaţii, alunecări de teren sau cutremur. Aceştia vor fi obligaţi să cotizeze suplimentar în contul asigurării obligatorii, după ce au înregistrat deja daune tocmai în urma unui eveniment de acest fel. Iată forma nouă a legii, care a intrat în vigoare:
La articolul 25, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„După fiecare daună, suma asigurată se reîntregeşte automat de la data evenimentului asigurat prin plata unei prime de asigurare suplimentare care se reţine din despăgubirea datorată. Prima suplimentară se calculează proporţional cu despăgubirea primită şi perioada rămasă de asigurare.”
La articolul 25, alineatul (3) se abrogă.
Potrivit legii, primele de asigurare obligatorie PAD care trebuie plătite de toţi proprietarii de locuinţe, sunt de 10 şi 20 de euro pe an, în funcţie de materialul din care este contruită casa. Valoarea totală asigurată este de 20.000 euro.
În vechea formă a legii, dacă, de exemplu, casa asigurată pentru 20.000 de euro suferea daune de 5.000 de euro, ca urmare a unei inundaţii, PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, adică o asociaţie a firmelor de asigurare), plătea cei 5.000 de euro, iar valoarea asigurată rămânea la 15.000 euro până la expirarea poliţei, care se reînnoieşte obligatoriu anual. Proprietarul nu mai plătea nimic.
În noua formă a legii, după ce s-au constatat daunele de 5.000 de euro, firma le plăteşte, dar diminuează sumele cu valoarea unei noi prime pentru ca valoarea asigurată să rămână 20.000 de euro până la finalul contractului.
În vechea formă a legii, proprietarii care voiau să plătească în plus o primă pentru reîntregirea valorii asigurate aveau această posibilitate, dar era doar o opţiune nu o posibilitate. În noua formă a legii devine, însă, o obligaţie, iar banii se reţin direct din despăgubire.
O altă modificare a legii stipulează că, poliţa de asigurare se poate emite şi electronic, deci fără să mai fie nevoie de semnătura fizică a beneficiarului pe hârtie, ci doar a reprezentantului companiei de asigurări.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.