Bârsana a pierdut peste 170 ha de pădure în favoarea Onceştiului

0
484

Peste 170 hectare de teren forestier intră în administrarea comunei Onceşti. Pădurea a fost luată din patrimoniul comunei Bârsana, suprafaţa diminuându-se astfel de la 504 hectare, la doar 331,4 ha. Operaţiunea s-a realizat în urma reorganizării administrative  care a dus la înfiinţarea comunei Onceşti, cu mai bine de zece ani în urmă.

Comisia Judeţeană de Fond Funciar, întrunită în şedinţă luni, 31 octombrie, a avut pe ordinea de zi analizarea a 285 de dosare, având ca obiect validarea/invalidarea a 255 de documentaţii privind terenuri agricole şi a 30 de dosare privind terenuri cu vegetaţie forestieră.  În ceea ce priveşte terenurile cu vegetaţie forestieră, mai multe dosare au fost amânate din cauză că suprafeţele solicitate nu se regăsesc în inventarul constituit în temeiul Legii nr. 165/2013. Un caz aparte s-a înregistrat în Maramureşul istoric, unde o suprafaţă de teren aparţinând de comuna Bârsana a trebuit diminuată şi validată în favoarea comunei Onceşti, în urma reorganizării administrative  care a dus la înfiinţarea acestei din urmă localităţi: „Se propune diminuarea cu 172,6 ha de teren a suprafeţei de pădure a comunei Bârsana şi emiterea unei hotărâri pentru validarea aceleiaşi suprafeţe în favoarea comunei Onceşti, cu amplasamentul stabil”, a explicat Marius Dobra, reprezentantul Direcţiei Silvice Maramureş în comisia tehnică. Astfel, din cele 504 hectare de teren cu vegetaţie forestieră, Comuna Bârsana a mai rămas cu 331,4.

Dosare analizate şi pentru terenurile agricole

S-au avut în vedere şi solicitări privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri agricole de pe raza a 30 de unităţi administrativ-teritoriale. Comisia Locală de Fond Funciar Tăuţii Măgherăuş, spre exemplu, a propus modificarea HCJ prin care s-a validat amplasamentul pentru 5,37 ha teren agricol în sectorul cadastral 9, întrucât în acea zonă nu există rezervă disponibilă suficientă. În consecinţă, a fost identificată şi validată de Comisia Judeţeană de Fond Funciar o suprafaţă în sectorul cadastral nr. 23. La Vişeu de Sus, la propunerea colectivului tehnic, Comisia Judeţeană de Fond Funciar a invalidat solicitarea unei persoane, întrucât suprafaţa solicitată fusese atribuită nepoatei acesteia. O altă solicitare de teren, de pe suprafaţa unităţii administrativ-teritoriale Baia Mare, a avut ca efect validarea pentru o suprafaţă de 0,66 ha şi întocmirea unei anexe la despăgubire pentru o suprafaţă de 1,08 ha, întrucât terenul se situează în incinta fostului Combinat Chimic Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.