Cetăţean de onoare al oraşului Vişeu de Sus decorat la Paris

0
1871

Luni, 7 noiembrie, la Paris, Ambasadorul României în Franţa, E.S. Luca Niculescu, i-a înmânat academicianului Cicerone Rotaru Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Comandor, conferit de Preşedintele României, „în semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru întreaga sa carieră dedicată cercetării ştiinţifice forestiere, ecologiei şi învăţământului silvic, pentru contribuţia personală semnificativă pe care a avut-o la consolidarea legăturilor dintre România şi Franţa”.
Membru de excepţie al diasporei ştiinţifice româneşti, profesor universitar, academician, Cicerone Rotaru este cetăţean de onoare al oraşului Vişeu de Sus şi susţinător al proiectului de cooperare între Vişeu de Sus şi Croissy sur Seine. Încă de la oficializarea proiectului, în 2013, academicianul a fost alături de reprezentanţii oraşului Vişeu de Sus, a participat la evenimente şi a fost permanent promotor al relaţiei dintre cele două oraşe. Proiectul a fost iniţiat tot de către un cetăţean de onoare al Vişeului, campionul mondial Vasile Tomoiagă, ambii fiind personalităţi ce promovează imaginea oraşului în Franţa. Cu ocazia aniversării a 90 de ani de viaţă, Vasile Tomoiagă i-a înmânat acad. Cicerone Rotaru o diplomă de excelenţă din partea primarului oraşului Vişeu de Sus, ”în semn de aleasă preţuire pentru contribuţia de excepţie în cercetarea şi protejarea mediului înconjurător şi a patrimoniului natural al Munţilor Maramureşului”.
acadNăscut la Vaslui în 1926, Cicerone Rotaru a absolvit Facultatea de Silvicultură a Institutului Politehnic din Bucureşti. A lucrat la Institutul de Studii şi Construcţii Forestiere din Bucureşti şi în acelaşi timp a predat la Facultăţile de Silvicultură din Braşov şi Bucureşti. La doar 27 de ani a devenit rector al Institutului Forestier din Braşov, iar în 1971 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe agrosilvice, specialitatea silvicultură. După o experienţă academică la Universitatea din Constantin, Algeria, s-a stabilit în Franţa, unde a activat ca inginer-cercetător, şef de proiect, profesor asistent la Şcoala Naţională de Ingineri Forestieri de la Nogent-sur-Vermisson, iar din 1991, la Şcoala Naţională de Geniu Rural, Ape şi Păduri de la Nancy. Este autorul a circa 60 de lucrări publicate în limbile franceză, germană, italiană şi engleză, care l-au consacrat atât în Franţa, cât şi la nivel internaţional, în domeniul de cercetare interdisciplinară silvicultură, exploatare forestieră, economie şi protecţia mediului.
Cu o activitate de peste 65 de ani şi realizări remarcabile, acad. Rotaru deţine importante distincţii, titluri şi premii internaţionale: Ofiţer al Ordinului Naţional al României „Serviciul Credincios”, membru-corespondent al Academiei de Agricultură din Franţa, membru al Academiei de Ştiinţe din New York, Cavaler, apoi Ofiţer al Ordinului de Merit Agricol al Franţei, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea şi al Universităţii Libere Internaţionale din Chişinău, Medalia de onoare americană Franklin, Medalia de Aur a oraşului francez Puteaux. De asemenea, a primit recent din partea forului silvicultorilor europeni cea mai înaltă distincţie a organizaţiei, pentru a „onora întreaga activitate în slujba pădurii”: medalia de aur „Fidelis Silvarum”.
La evenimentul de la ambasada României la Paris, alături de ambasadorul Luca Niculescu au luat cuvântul Natacha Derveaux, viceprimar al oraşului Croissy-sur-Seine şi coordonator al parteneriatului cu Vişeu de Sus şi ambasadorul Adrian Cioroianu, delegatul permanent al României pe lângă UNESCO. Au fost prezenţi şi Lilian Moraru, ambasadorul Republicii Moldova la Paris, Vasile Tomoiagă, preşedintele Clubului Antreprenorilor Români din Străinătate împreună cu membri ai Clubului, reprezentanţi ai Ligii Studenţilor Români din Străinătate Franţa.
Oraşul Vişeu de Sus se mândreşte cu astfel de oameni de excepţie, care fac cinste întregii ţări.
Foto: Club Entro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.