De la 1 ianuarie utilizarea sistemelor moderne de plată la comercianţi este obligatorie

0
259

În Monitorul Oficial al României nr. 913/ 14.11.2016 a fost publicată Legea nr. 209/2016 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. Aceasta va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2017.
Conform prevederilor acestui act normativ, persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro în echivalent lei, au obligaţia să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit.
De asemenea, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobînzi, penalităţi de întîrziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit.
Refuzul persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul de a accepta ca mijloc de plată cardurile de debit şi cardurile de credit constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 7.500 lei.
Refuzul operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi a instituţiilor publice care încasează impozite şi taxe de a accepta încasări prin intermediul cardurilor de debit şi de credit se sancţionează cu amendă de la 20.000 la 50.000 lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.