Azilul de noapte este plin!

0
870

Numărul persoanelor fără adăpost, care frecventează centrele sociale de tipul azilurilor de noapte din Baia Mare, a crescut cu 50% în ultimele zile, de când gerul năpraznic a pus stăpânire peste oraş.  
Astfel, numai la „Centrul social multifuncţional – tip azil de noapte” de pe strada Vasile Alecsandri, ajung în fiecare seară peste 60 de boschetari: „La Centrul social multifuncţional tip azil de noapte de pe strada Vasile Alecsandri nr. 70B, în ultimele săptămâni cu temperaturi scăzute numărul persoanelor care îl frecventează a crescut cu aproximativ 50% faţă de perioada vară-toamnă. Media celor care îl frecventează este undeva la 60 de persoane pe noapte. Azi-noapte, spre exemplu, au fost 62 de oameni”, ne-a declarat Bogdan Gavra, directorul SPAS Baia Mare.

Boschetarii, culeşi de pe străzi în fiecare seară

Oameni ai străzii la Azilul de noapte
Oameni ai străzii la Azilul de noapte

Acţiunile de aducere a celor fără adăpost la centrele sociale din Baia Mare s-au înteţit de când gerul a pus stăpânire pe oraş: „Noi în ultima săptămână am început acţiuni stradale, cu ceai şi sandvişuri în jurul amiezii, inclusiv sâmbătă şi duminică, iar la ora 19, împreună cu poliţia locală facem razii pentru identificarea persoanelor fără adăpost şi a le consilia ca să vină în centrul nostru. În ultima perioadă, atât Poliţia locală, cea municipală, cât şi Jandarmeria au identificat astfel de persoane în urma adreselor pe care noi le-am făcut în urmă cu trei săptămâni, aducând oamenii respectivi la centrul nostru. De asemenea, printr-o colaborare cu Fundaţia de voluntari Somaschi, care beneficiază şi ea de un astfel de azil de noapte, şi acolo sunt cazate în medie 35 de persoane. Deci, practic, la nivelul municipiului Baia Mare, în cele două centre, aproximativ 100 de persoane sunt găzduite pentru a preîntâmpina evenimente nedorite. Acţiunile stradale de acest gen vor continua de două ori pe zi, cu ceai, sandvişuri”, a mai spus directorul.

Cei care identifică persoane fără adăpost în stradă sunt rugaţi să alerteze autorităţile

Boschetar ridicat de pe stradă de Poliţia locală
Boschetar ridicat de pe stradă de Poliţia locală

Directorul Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) Baia Mare face un apel către toţi băimărenii care ştiu cazuri de oameni ai străzii să anunţe autorităţile pentru a se putea lua măsuri, mai ales în aceste zile geroase: „Pe această cale solicit cetăţenilor ce identifică astfel de persoane să le îndrume spre azilul nostru de noapte de pe strada Vasile Alecsandri, sau să sune la dispeceratul Poliţiei locale, ori la Serviciul Public Asistenţă Socială, pentru ca noi să ne deplasăm la oamenii respectivi şi a-i consilia în vederea acceptării acestor servicii pe care noi le oferim. Noi nu putem forţa oamenii să vină să stea în centre, ci doar să îi consiliem şi să-i rugăm să vină să frecventeze centrul nostru. Şi după ce vin noi nu putem să îi reţinem obligatoriu, ci doar încercăm să le explicăm că este mai bine să vină în centru decât să stea pe străzi, în frig. Oamenii fără adăpost, care trec pragul centrului social beneficiază de două mese calde pe zi, una seara şi alta dimineaţa. De asemenea, au acces la duş şi igienă corporală, plus spălarea hainelor. În plus, mai primesc şi alte haine. Nu în ultimul rând, au asigurată găzduirea peste noapte cu un pat într-un loc încălzit”, a conchis Bogdan Gavra.

„Chiriaşii” centrelor, mulţumiţi că au un acoperiş deasupra capului

Om al străzii
Om al străzii

Cei care frecventează aceste centre, de tipul azilurilor de noapte, sunt mulţumiţi că au unde sta în condiţii decente: „Vin des aici la centru. Aici am condiţiile bune asigurate, am unde să fac baie, am cine să mă îngrijească, am un loc unde să stau în căldură. De aceea le mulţumesc şi asistentelor care m-au luat şi tuturor celor de aici. Dacă nu erau ei, noi boschetarii îngheţam pe drum! N-am casă. Am familie, dar familia nu mă bagă în seamă. Au spus că mă ajută şi să-mi fac actele ca să mă pot angaja”, ne-a explicat Dănuţ Lacatuş, un tânăr de 25 de ani. „E bine aici: stau în căldură, mă uit la televizor, condiţiile sunt bune şi de asta le mulţumesc tuturor care se îngrijesc de mine. Vin în fiecare noapte aici la centru şi stau şi peste zi. Deci nu am ce să comentez, toate sunt în regulă. Voi veni aici şi de acum înainte că sunt condiţii bune: mâncare, baie, super”, a spus şi Marcela, o altă tânără care frecventează centrul social. „De la spital m-au trimis aici, după ce mi-au făcut o intervenţie la picior. Nu am unde sta şi nu am unde să-mi fac tratamentul. Am avut o casă care în anul 2012 mi-a ars. Am 75 de ani, sunt un pensionar bolnav. Eu am mai fost aici şi altădată”, a declarat domnul Mikloş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.