Creşterea animalelor de rasă, între pasiune şi afacere

0
979

Expoziţia de păsări şi animale mici de rasă Creasta Cocoşului s-a încheiat duminică la ora 15, numărul vizitatorilor în cele trei zile a fost de cîteva sute. Gerul i-a descurajat pe băimăreni să meargă în număr mai mare la sala de sport a liceului Emil Racoviţă, ca să vadă cele 450 de găini, cocoşi, iepuri, porumbei şi alte animale special crescute pentru reproducţie. Gerul de minus zece grade Celsius şi gheaţa de pe străzi şi trotuare i-a descurajat să iasă din casă. Dar Petre Chiş (tel. 0742-251622) a venit de departe, din Săliştea de Sus, de pe Valea Izei, la expoziţie. Este şi el crescător de animale de rasă, se ocupă în special de porumbei ornamentali, probabil la anul va participa la expoziţie, deţine exemplare frumoase de porumbei din rasele Uriaş maghiar, Standard, Capucin, King şi Jucător de Tacla. În Sălişte, mai există un crescător de porumbei, Emil Cocan, care creşte Toboşari şi Guleraţi.

Alexandru Pocol
Alexandru Pocol

Alexandru Pocol din Baia Mare a venit la expoziţie cu 3 găini şi 1 cocoş de rasă Plymouth argintiu, o găină şi un cocoş rasa Plymouth galben şi mai mulţi cocoşi şi găini de rasă Gît golaş de Transilvania. Pe an ce trece, se specializează pe Gît golaş, rasă românească. Este un crescător „înrăit” de găini. A avut găini de multe rase în viaţa sa, acum a rămas mai ales cu Gît golaş albastru şi negru. La nivel naţional, există asociaţie a crescătorilor de Gît golaş de Transilvania, aceasta fiind singura rasă românească omologată.
Emil Maxim are crescătorie de păsări în satul Săsar, lîngă Baia Mare. (Este distribuitor de medicamente pentru farmaciile umane, umblă mult prin judeţ şi prin ţară, pentru aprovizionare.) Se ocupă şi el în special de rasa Gît golaş de Transilvania. Din păcate, ferma de stat de la Ghimbav a fost închisă, astfel că această rasă nu mai are susţinere din partea Ministerului Agriculturii. A rămas pe umerii crescătorilor privaţi să păstreze această rasă. Este greu să găseşti găini şi cocoşi de calitate genetică ridicată. Această rasă de găini există şi în Ungaria, însă ungurii au hibridat-o, pentru a-i creşte talia. Au Gît golaş varietatea cu papion, ceea ce la noi iese din standardul de rasă. Dacă statul român nu va reînfiinţa ferma de la Ghimbav, rasa va degenera, unele varietăţi de culoare fiind deja pe cale de dispariţie. Emil Maxim este campion naţional la Gît golaş de Transilvania, varietatea albastră. Pune multă pasiune în domeniu, e un hoby plăcut. Tel. 0745397966.

Cosmin Cozma
Cosmin Cozma

Cosmin Cozma din Gîrdani creşte iepuri de rasă Berbec german, varietatea Thuringen. De patru ani, apare în palmaresul pe judeţ şi în viitorii ani speră să devină campion naţional al rasei. A făcut achiziţii genetice importante în acest scop. Un exemplar valoros poate ajunge la preţul de cîteva sute de euro.
Teodora Ţiplea din Ieud, 18 ani, elevă la Liceul Emil Racoviţă din Baia Mare. Participă de la vîrsta de 15 ani la expoziţii, a progresat mult, s-a „îndrăgostit” de iepuri, creşte exemplare din rasele Uriaş alb, Vienez şi Neozeelandez, cu rezultate remarcabile. Are o femelă Uriaş alb, vîrsta 10 luni, cu greutatea de 7,5 kg. A cumpărat materialul de reproducţie din Cluj.

Urias alb 7,5 kg, crescator Teodora Tiplea
Urias alb 7,5 kg, crescator Teodora Tiplea

Se ocupă de iepuri cu pasiune, îi hrăneşte cu furaj special, cereale boabe şi fîn. Au apă proaspătă de băut, într-un vas. Îi vaccinează şi tratează contra bolilor. Cea mai mare bucurie este atunci cînd ies puii din cuib. (Va da examen de admitere la facultatea de medicină umană, nu la veterinară.)
Gelu Pop din Baia Mare creşte şase rase de porumbei ornamentali, obţinînd performanţe pe plan judeţean. Se ocupă de: Voltaţi, Jucător de Rostov, Jucători siberieni, Jucător de Komarom şi Perscăruş de Aachen, încă din copilărie. A prins drag de porumbei de la un crescător din Firiza.

Gelu Pop
Gelu Pop

Are vîrsta de 40 de ani, dar de această pasiune nu se poate lăsa. Arbitrii de la Expoziţia 2017 au fost corecţi, au acordat punctaje pe realitate. Se ocupă în mod special de Komarom, rasă artificială, pentru pui e nevoie de doică de altă rasă, deoarece Komaromul are cioc foarte scurt, nu-şi poate hrăni puii. E o bucurie mare să-i vezi zburînd în curte, pînă pe acoperişul casei. Porumbeii ornamentali nu fac ture pe cer, precum voiajorii. Porumbeii săi cresc în volieră, la Tămăşeşti. Un Komarom frumos costă 150 de euro.
Publicăm alături lista campionilor judeţeni pe specii, rase şi varietăţi de culoare. Ne-a informat Marinel Bertalan, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de păsări şi animale mici de rasă „Creasta Cocoşului” din Maramureş. Sponsori: Tipografia Eurotip (a tipărit Catalogul Expoziţiei Maramureş 2017), Agrovia (distribuţie de furaje), Pensiunea Mara De­seşti, Office Center (distribuţie de birotică, papetărie, mobilier de birou) şi Farmacia Cardio (deschis non-stop, tel. 0262-218333).

ASOCIAŢIA CRESCĂTORILOR DE PĂSĂRI ŞI ANIMALE MICI
CREASTA COCOŞULUI MARAMUREŞ
CAMPIONI EXPOZIŢIA JUDEŢEANĂ 2017

Nr.    NUME PRENUME     RASA    VARIETATE    SEX
crt.
GĂINI    
1    BERTALAN MARINEL    PLYMOUTH    ALBĂ    M
2    BIRIŞ NICOLAE    ITALIANĂ     POTÂRNICHIE    F
3    KOMIVES GYULA    GĂINĂ DE MATASE    SPLASH    F
4         SEBRIGHT    ARGINTIE    F
5         SEBRIGHT    AURIE    F
6    MAGHIARI COSMIN    AUSTRALORP    NEAGRĂ    M
7    OANA OVIDIU    ORPINGTON    NEAGRĂ    M
8         RAŢE     ROUEN    M
9    PERŢA IONUŢ    BRAHMA PITICĂ    ARGINTIE CU BENZI     F
10         BRAHMA    POTÂRNICHIE CU BENZI    F
11    POP ALEXANDRU    ARAUCANA    NEAGRĂ    F
12    POP CIPRIAN    BRAHMA     POTÂRNICHIE    F
13         AUSTRALORP     NEAGRĂ    F
14    RETTEGI ZOLTAN    AMROCK    BARATĂ    F
15    RUS FLORIN    BRAHMA    SILVER    F
16         BRAHMA    POTÂRNICHIE    M
17         BRAHMA    COLUMBIA GALBEN-NEGRU    F
18         BRAHMA    COLUMBIA ALB-NEGRU    M
19         ITALIANĂ     POTÂRNICHIE    M
20    SILAGHI DAN     WYANDOTTE    NEAGRĂ    F
21         WYANDOTTE    ALBASTRĂ    M
22         WYANDOTTE    SAURIU-NEGRU BORDURATĂ    F
23    ŞTIRU IOAN     BRAHMA     COLUMBIA ALB-NEGRU    F

IEPURI    
1    BLENCHE PAUL    PESTRIŢ GERMAN    ALB-NEGRU    M
2         PESTRIŢ GERMAN    ALB-NEGRU    F
3    BOROS CSABA    URIAŞ GERMAN    GRI    M
4         URIAŞ GERMAN    GRI    F
5    CĂLIN GHIŢĂ     URIAŞ TRANSILVANIA    HIMALAYA    F
6    COZMA COSMIN    BERBEC GERMAN    THURINGEN    F
7    FAGI SERGIU    BERBEC GERMAN    GRI    F
8    KOMIVES GYULA    URIAŞ GERMAN    GRI FIER    M
9    OANA OVIDIU    VIENEZ    ALBASTRU    F
10         ARGINTIU FRANCEZ         F
11         NEOZEELANDEZ    ROŞU    F
12         CALIFORNIAN     HIMALAYA    M
13         LOH    NEGRU    M
14    ŢIPLEA TEODORA    URIAŞ GERMAN    ALB
15         VIENEZ    ALB    M
16         VIENEZ    ALB    F

PORUMBEI    
1    ILIEŞ MARIUS    JUCĂTOR DE BOTOŞANI        M
2    KOMIVES GYULA    ZBURĂTOR DE SZEGED         F
3         COADĂ ALBĂ         M
4    NEAMŢ ANDREI    VOLTAT MAGHIAR         F
5         TIPPLER ENGHEZ         M
6         BERZAT DE BUDAPESTA    M
7         JUCĂTOR DE GALAŢI         M
8         VOIAJOR STANDARD         M
9    POP GELU    VOLTAT         F
10         PESCĂRUŞ DE AACHEN            M
11         JUCĂTOR SIBERIAN         F
12         JUCĂTOR KOMAROM         M
13         JUCĂTOR ROSTOV         F
14    ŞTEFAN COSMIN    BERZAT DE BUDAPESTA     F
15         ALBASTRU DE CLUJ         M
16         ALBASTRU DE CLUJ         F
17         ZBURĂTOR GÂT GOLAŞ ROMÂNESC    M

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.