În Maramureş Primele victime ale gerului

0
521

Dr. Ioana Cătană director medical şi purtător de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Maramureş, a declarat că în judeţul nostru numărul solicitărilor la Ambulanţă a crescut faţă de anul trecut. În plus, gerul din ultimele zile şi-a pus amprenta în special pe starea de sănătate a bolnavilor cronic.
Un bărbat de 50 de ani din Baia Mare a decedat, îngheţat de frig. Bărbatul a ieşit în curtea casei sale, a căzut, se presupune că nu s-a mai putut ridica. Când a ajuns Ambulanţa, acesta era decedat de câteva ore bune.
Alte persoane fără adăpost din Baia Mare şi Şomcuta Mare au venit în Urgenţa Spitalului Judeţean cu degerături. Printre acestea se numără oameni ai străzii care au fost transportaţi la adăpostul de pe str. V. Alecsandri. Un alt bărbat, din Borşa, a fost găsit căzut în stradă. De asemenea, în ultimele două zile, au cerut ajutorul ambulanţei: 9 gravide, 18 copii cu afecţiuni respiratorii, 30 de cazuri cu dureri abdominale şi 528 de solicitări (în tot judeţul) cu decompensări cardiace. 62 de persoane au fost transportate de Ambulanţă pentru a fi dializate. S-au mai înregistrat două accidente de circulaţie.
Dr. Ioana Cătană ne informează că s-a suplimentat numărul echipajelor de ambulanţă.
Având în vedere temperaturile scăzute care se înregistrează în această perioadă, medicii atenţionează populaţia să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea de mijloace de protecţie adecvate: căciuli, mănuşi, îmbrăcăminte şi încălţăminte adaptate condiţiilor meteorologice şi care să nu exercite presiuni pe circulaţia vasculară a extremităţilor. Este necesar să se consume alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate (vegetale), fructe, legume, să se acorde o atenţie specială copiilor (aceştia să nu fie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, să se evite transportul acestora pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător). Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării (agravării) bolilor preexistente, în condiţii de temperaturi scăzute. Locuinţele vor fi încălzite corespunzător, mâinile şi picioarele vor fi protejate de temperaturi scăzute pentru a fi evitate degerăturile. În caz de nevoie, se va apela numărul unic de urgenţă 112.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.