Lupta cu inundaţiile

0
347

Ploile abundente căzute în ultimele zile în judeţul Maramureş, concomitent cu topirea zăpezii şi formarea de zăpoare de gheaţă, au dus la creşteri ale nivelurilor cursurilor de apă din judeţ. Maramureşul s-a aflat sub cod galben de inun­daţii, iar pe rîul Ruscova chiar pod portocaliu. Încă de vineri dimineaţă, pompierii militari au intervenit în mai multe localităţi din judeţ, împreună cu reprezentanţi ai Serviciului de Gospodărire a Apelor şi ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a înlătura efectele creşterii debitelor.
În Maramureş au fost depăşite cotele de atenţie pe râurile Firiza (la postul hidrometric Firiza), Lăpuş (la postul hidrometric Lăpuşel), Cavnic (la postul hidrometric Copalnic), Mara (la postul hidrometric Vadu Izei). S-au înregistrat zăpoare şi blocaje de gheţuri pe râurile Vaser şi Vişeu, Iza – în zona Onceşti – Vadu Izei, şi Cosău – în localitatea Fereşti.
Personalul ISU Maramureş a acţionat în municipiul Baia Mare, în oraşul Târgu Lăpuş, în comunele Şieu şi Copalnic Mănăştur, pentru decolmatarea podeţelor, în scopul prevenirii inundării gospodăriilor din zonele afectate. Pompierii au efectuat nu mai puţin de 25 de intervenţii.

Explozie controlată la Onceşti

În Lăschia, comuna Copalnic Mănăştur, pe rîul Cavnic, pompierii militari au procedat la distrugerea – prin explozie controlată – a unui pod de gheaţă, de circa 400 de metri. Apoi, au monitorizat situaţia în comuna Onceşti, unde, de asemenea, s-a format un pod de gheaţă, care putea determina producerea de inundaţii în zonă.
Pompierii au continuat să monitorizeze zonele cu potenţial de risc, situate de-a lungul cursurilor de apă pentru care s-au emis avertizări hidrologice cod portocaliu, pe rîurile Tisa, Iza, Lăpuş şi Valea Vişeului.

Intervenţii pe Valea Vaserului

– 70 de persoane au fost izolate –
case afectate 2Sîmbătă, personalul Secţiei din Vişeu de Sus, alături de reprezentanţi ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă au acţionat pentru deblocarea drumului de acces către mai multe gospodării de pe Valea Vaserului. 70 de persoane au rămas izolate în zonă, din cauza zăpoarelor de gheaţă care au acoperit drumul pe o distanţă de circa 4 kilometri şi au afectat 6 gospodării. O persoană, în vârstă de 58 de ani, a cărei casă a fost cel mai grav afectată, a fost evacuată. Personalul SMURD a asigurat asistenţă medicală celor afectaţi.
La intervenţie au participat şi reprezentanţi ai Serviciului de Gospodărire a apelor, personalul Serviciului Salvamont din Borşa şi Vişeu de Sus. Împreună cu autorităţile locale, pompierii au organizat şi un transport de alimente de strictă necesitate. Printre cei izolaţi nu au existat persoane care să necesite asistenţă medicală de urgenţă, dar un echipaj SMURD, însoţit de dr. Macovei Valentin, directorul medical al Spitalului din Vişeu de Sus, s-a aflat în zonă pentru a acorda, la nevoie, îngrijiri.
Tot sîmbătă, a fost deblocat şi zăporul de pe Valea Rădeasa. Pe râul Vişeu şi pe afluenţii săi a fost asigurată curgerea liberă a apei.

Explozie controlată pe rîul Iza

– zăporul de gheaţă avea 7 km –
Pe parcursul zilei de sîmbătă, până la ora 13, pompierii militari maramureşeni au efectuat 13 intervenţii în judeţ. În jurul orei 11.30, echipa pirotehnică a ISU Maramureş a iniţiat o explozie controlată, menită să distrugă podul de gheaţă format pe râul Iza, pe raza localităţii Onceşti. Zăporul, în lungime de circa 7 kilometri, cu o lăţime medie de aproximativ 30 de metri, a rezistat, iar pompierii aflaţi la faţa locului, coordonaţi de către col. Sîrb Ioan-Ioniţă, prim adjunct al inspectorului şef, au efectuat o misiune de recunoaştere, în aval, pentru identificarea unei zone potrivite pentru o nouă detonare.
Tot sîmbătă, pompierii militari din Şomcuta Mare au decolmatat un podeţ peste pârâul Bârsău, pe raza localităţii Buciumi, pentru a evita inundarea Drumului European 58 iar cei băimăreni au acţionat în municipiu la evacuarea apei, provenită din scurgeri de pe versanţi şi di topirea zăpezii – din subsoluri şi anexe.

Avalanşă la Cavnic

O situaţie mai deosebită a avut loc în zona Cavnic, unde o viitură a angrenat o mică avalanşă. S-a intervenit prompt pentru înlăturarea obstacolelor şi, astfel, circulaţia pe drumul judeţean s-a desfăşurat fără mari probleme.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.