Se amînă termenul pentru casele de marcat cu jurnal electronic

0
857

Noile case de marcat cu jurnal electronic ar fi trebuit utilizate de la 1 aprilie 2017, de către marii contribuabili, de la 1 iulie 2017 de către contribuabilii mijlocii şi începînd cu data de 1 noiembrie 2017 de că­tre contribuabilii mici.
Deşi pînă la data de 30 iunie 2016 trebuia aprobată legislaţia subsecventă OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale (actualizarea normelor metodologice de aplicare, publicarea Procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale ş.a.) acest lucru nu a fost realizat. Avînd în vedere că nu a fost reglementat cadrul legislativ, la sfîrşitul anului trecut, prin OUG 98/2016 s-au prevăzut noi termene pentru implementarea noilor case de marcat. Este a treia amînare a termenelor de la introducerea prevederilor cu privire la obligativitatea utilizării de aparate de marcat cu jurnal electronic de către operatorii economici şi eliminarea aparatelor de marcat cu rolă jurnal, prin OUG 91/2014.
Această nouă prorogare a termenelor se datorează faptului că, în lipsa unui cadru normativ complet, începînd cu data de 1 ianuarie 2017 nu ar fi putut fi disponibile pe piaţă nici aparate de marcat electronice fiscale cu rolă-jurnal, pentru care legea prevedea interdicţia de comercializare şi nici aparate de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic, pentru care nu au fost încă parcurse toate etapele de implementare, lucru care ar conduce la un blocaj al activităţii operatorilor economici, care deschid noi afaceri după data de 1 ianuarie 2017. De asemenea, marii contribuabili s-a fi aflat în imposibilitatea de a respecta obligaţia de a utiliza numai aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic începînd cu data de 1 aprilie 2017, cu consecinţa aplicării sancţiunilor prevăzute de lege, deşi nerespectarea obligaţiei nu este imputabilă acestora.
Astfel, noile termene prevăzute de OUG 98/2016 sunt:
• începînd cu data de 1 iulie 2017, Comisia autorizează numai distribuitori pentru aparatele de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic
• începînd cu data de 1 octombrie 2017, se interzice comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale cu rolă jurnal
• operatorii economici vor avea obligaţia de a utiliza numai case de marcat cu jurnal electronic începînd cu: 1 ianuarie 2018 – marii contribuabili, 1 aprilie 2018 – contribuabilii mijlocii, 1 august 2018 – contribuabilii mici.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.