Poliţist în trecut, artist în prezent

0
641

Pasiunea nu ţine cont de meserie, dovadă este cazul unui fost poliţist la criminalistică, dar care este pasionat de pictură, sculptură şi de fotografie. Astfel, Romică Breban, poliţist trecut în rezervă, pictează şi lucrează în lemn, fiind un artist complex. Are înclinaţii artistice din copilărie, dar şi le-a descoperit mai bine în timp: „Încă din clasele elementare am început să desenez şi eram apreciat de dascăli. Cu timpul, am început să pictez, să trec pe culori în ulei şi în vopsele acrilice. M-au mai fascinat şi cioatele, rădăcinile din pădure. Când făceam o tură prin pădure, dacă nu găseam ciuperci, găseam o cracă sau o rădăcină şi acasă îi dădeam o formă”, ne-a explicat Romică Breban.

Şi-a făcut cadou … un muzeu

Artistul şi-a deschis un muzeu chiar la el acasă, în Chiuzbaia, deoarece operele adunate nu mai aveau loc în casă. Pe lângă lucrările sale de pictură şi sculptură, fostul poliţist a mai adunat în casa părinţilor şi obiecte vechi: „Pe vremuri, când eram ofiţer şi mergeam la tragere, după ce terminam tura de cartuşe la ţintă, o luam pe vale şi scoteam rădăcini, pe care le modelam, având o viziune asupra fiecăreia. Deţin câteva zeci de picturi, dar şi sculpturi în lemn, care au şi utilitate: suport pentru flori, măsuţă de cafea. Toate lucrările le păstrez. Am înfiinţat un fel de muzeu, la Chiuzbaia, anul trecut în octombrie i-am făcut inaugurarea, exact de ziua mea, la 65 de ani. Nu îmi mai încăpeau în casă obiectele vechi şi lucrările pe care le-am adunat de-a lungul timpului, în ultimii 30 de ani”, a spus artistul.

A fost criminalist 28 de ani

Romică Breban a fost atras mai întâi de meseria de om al legii. Astfel, a activat în cadrul serviciului de criminalistică al poliţiei din municipiul Baia Mare, timp de aproape 30 de ani, până când a trecut în rezervă. Are multe amintiri din acea perioadă, însă una i-a rămas bine întipărită în minte: „Am lucrat la criminalistică în jur de 28 de ani, la Miliţia şi mai apoi la Poliţia Municipiului Baia Mare. În anul 2002, am trecut în rezervă. După această dată, am avut mai mult timp pentru pasiunile mele: sunt în zodia Balanţă, aşa că îmi plac dreptatea şi arta. Sunt pasionat şi de fotografie, pentru că în cei 28 de ani de criminalistică aparatul foto mi-a fost ca şi un pix. Cu aparatul de fotografiat am lucrat non-stop, am pozat urme la spargeri, crime şi câte altele. Meseria în criminalistică este deosebită de celelalte. Aici dacă greşeşti ai încurcat-o! De-a lungul activităţii profesionale, am avut şi multe cazuri speciale. Unul mi-a rămas în minte şi acum, a fost un viol al unei fetiţe de 9 ani, din cartierul Săsar. Biata copilă a fost violată pe zăpadă, de către un nemernic, că altfel nu pot să-i spun. În acest caz, după urma de încălţăminte rămasă pe zăpadă şi după nişte fire de păr de-al agresorului, l-am identificat după o lună de zile. Probele le-am trimis la Bucureşti. Era pe vremea lui Ceauşescu. Deci meseria asta este una deloc uşoară, dar parcă eu am fost născut pentru aşa ceva, căci niciodată nu am dat înapoi. Mi-a plăcut pentru că nicio zi nu semăna cu cealaltă, tot timpul te loveai de ceva nou…”, ne-a explicat fostul poliţist.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.