Viitoarea şedinţă de CJ, la … aeroport!

0
388

O viitoare şedinţă a Consiliului Judeţean Maramureş ar putea să aibă loc la Aeroportul Internaţional Baia Mare, pentru a-i informa mai bine pe aleşii judeţeni despre stadiul investiţiei de modernizare a aeroportului. Ei ar putea verifica, la faţa locului, lucrările efectuate până în prezent. Ideea i-a venit preşedintelui CJ, Gabriel Zetea.
Consilierul judeţean Felician Cerneştean a întrebat de ce nu a existat posibilitatea fazării proiectului de la aeroport şi a solicitat executivului să informeze plenul cu privire la proiectele prioritare care se derulează azi în judeţ. Şeful administraţiei judeţene a răspuns: „Cred că am discutat problema aeroportului de 70 de ori până acum (…) Cred că am fost de 20 de ori la Ministerul Fondurilor Europene, în 2016, pentru a vedea dacă există o axă de finanţare unde ne putem încadra, dar nu există. Nu s-a negociat anul trecut o astfel de axă de finanţare europeană. Se află aici directorul aeroportului şi vă poate informa despre investiţie. Dacă vreţi, eu vă propun lucrul acesta, am putea ca în perioada viitoare să facem o şedinţă de Consiliu Judeţean la aeroport şi să vedem cu toţii lucrările care s-au făcut acolo, pentru că ăsta ar fi lucrul cel mai important”, a spus Gabriel Zetea.
În privinţa investiţiei de la aeroport, noutăţi nu există, precum a precizat directorul Dorin Buda: ”Am solicitat să fim incluşi în POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare). Din păcate, ghidul de finanţare pentru POIM e în dezbatere publică, n-a fost publicat şi nu putem redepune o nouă cerere de finanţare, prin noul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene 2014-2020. Toate demersurile legale făcute de noi, solicitările, memoriile vi le pot pune la dispoziţie. Am făcut toate demersurile legale pentru a asigura plata acestor lucrări din fonduri europene, cu atât mai mult cu cât îndeplinim criteriile de eligibilitate”.

Lucrări rămase: în jurul pistei şi de repoziţionare a radarului

Au rămas de executat lucrări pentru terasamentele din jurul pistei şi pentru cele trei hectare de pădure scoase din fondul forestier. Trebuie reamplasat gardul împrejmuitor şi să fie repoziţionate echipamentele proprietatea ROMATSA, care asigură dirijarea aeronavelor la aterizare şi decolare.
”Până la 31 martie 2017, avem angajamentul ferm al constructorului că va finaliza lucrările contractate şi aşteptăm să găsim o soluţie legală pentru a accesa fonduri europene. Dacă s-ar fi publicat ghidul de finanţare, am fi redepus cererea de finanţare, pentru că îndeplinim toate criteriile de eligibilitate ca aceste lucrări să fie decontate din fonduri europene”, a mai spus Dorin Buda.
Consilierii judeţeni maramureşeni vorbesc despre asumarea continuării proiectului care vizează extinderea şi modernizarea suprafeţei de rulare a Aeroportului Baia Mare încă de la finele anului 2015. De atunci şi până azi, nu a fost identificată nicio sursă sigură de finanţare pentru această investiţie. O veste bună pentru Maramureş a fost dată totuşi la începutul lunii februarie, când Aeroportul Internaţional Baia Mare a primit o finanţare de 15 milioane de lei, prin Legea bugetului de stat pe anul 2017. Dar mai trebuie câteva milioane de euro.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.