Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, protectorul iconarilor şi pictorilor bisericeşti

0
667

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de prof. Alina Ureche.

Miile de credincioşi care s-au rugat la Sfânta Liturghie, în biserică, cei care au venit mai din timp, şi de afară, cei care nu au încăput înăuntru, s-au şi închinat la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Rohia, adusă la Catedrala Episcopală încă de vineri şi pusă în mijlocul Catedralei spre închinare în Duminica Ortodoxiei. Între cei care s-au închinat în Duminica Ortodoxiei la această icoană s-au aflat deputatul Viorica Cherecheş, medic, şi primarul ales al Băii Mari, Cătălin Cherecheş.

Proclamarea Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca, protector al pictorilor bisericeşti şi iconarilor

După încheierea Sfintei Liturghii Arhiereşti, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin l-a declarat pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, protectorul şi ocrotitorul iconarilor şi pictorilor bisericeşti care s-au născut sau locuiesc pe teritoriul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului.

IMG_5577„Precum trupul se ţine cu hrană, aşijderea şi sufletul cu vederea lui Dumnezeu se hrăneşte. Prin mijlocirea icoanei vedem pe Făcătorul făcut Om, pe Dumnezeu-Omul care a întregit firea omenească aşezându-o de-a dreapta Tatălui. Ea mărturiseşte despre pogorârea lui Dumnezeu spre om şi despre suirea omului la Dumnezeu. Drept aceea, a propovădui acest adevăr este de mare trebuinţă. Şi a-l tăcea pe acesta este cea mai mare osândă…

Zugrăvirea icoanei este un act tainic şi complex pe care iconograful îl săvârşeaşte totdeauna sub inspiraţia Duhului Sfânt, Care călăuzeşte şi ocroteşte pe iconar să nu cadă din lumina Adevărului.

Cu arhierească purtare de grijă îndemnăm pe toţi cei dăruiţi de Dumnezeu cu harul slujirii iconografice să zugrăvească în icoane chipul lui Hristos, al Maicii Domnului şi al sfinţilor şi a se sârgui a forma ucenici iscusiţi în meşteşugul iconografiei, spre slava lui Dumnezeu şi spre întărirea dreptei credinţe a neamului românesc.

Drept aceea, NOI, IUSTIN, din mila lui Dumnezeu Episcop al de Dumnezeu păzitei Episcopii a Maramureşului şi Sătmarului, în anul Domnului 2017, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ”Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti din Patriarhia Română”, hotărâm ca iconarii şi pictorii bisericeşti care activează sau vieţuiesc în cuprinsul Sfintei Episcopii a Maramureşului şi Sătmarului să fie încredinţaţi ocrotirii Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca – cel dintâi iconograf, de acum şi până la sfârşitul veacurilor.

Socotim ca acei care cu înfocată râvnă, neluând în seamă nici greutatea vremii, nici cruţând cheltuiala sau osteneala, ci numai la folosul cel de obşte cu totul întru toate privind, vor zugrăvi chipul lui Hristos, al Maicii Sale şi al sfinţilor şi vor mărturisi prin icoane învăţătura Bisericii noastre strămoşeşti, să fie întăriţi prin înscris arhieresc şi încredinţaţi a fi socotiţi vrednici lucrători în via Domnului Hristos,” se spune în Documentul de proclamare, sigilat şi semnat de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Documentul a fost citit de Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, el însuşi pictor bisericesc.

Sfinţirea icoanelor

După proclamarea Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca ca protector şi ocrotitor al iconarilor şi pictorilor bisericeşti care s-au născut sau locuiesc pe teritoriul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Iustin a oficiat slujba de sfinţire a icoanei Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca, dar şi alte icoane care vor fi oferite gratis şcolilor şi instituţiilor din Episcopie prin Proiectul „Icoana – fereastră de lumină”. Este vorba de icoanele Mântuitorului Hristos, a Maicii Domnului, ocrotitoarea municipiului Baia Mare, şi a Sfântului Arhidiacon Ştefan, ocrotitorul tinerilor din Eparhie. Cele 3.000 de icoane vor fi oferite cadou şcolilor şi instituţiilor prin cele 8 protopopiate.

Procesiunea de Duminica Ortodoxiei

IMG_5616În frunte cu Întâistătătorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Iustin, împreună cu preoţii slujitori, diaconii şi miile de credincioşi au pornit în procesiune în jurul Catedralei, după tradiţia deja încetăţenită în Duminica Ortodoxiei. În fruntea procesiunii a fost purtată Icoana Făcătoare de minuni de la Mănăstirea Rohia, de tineri îmbrăcaţi în frumoase straie populare maramureşene, de la ASCOR Baia Mare, alţi tineri şi credincioşi purtând nenumărate icoane în mâini.

Procesiunea s-a încheiat pe esplanada din faţa Catedralei Episcopale, unde s-a oficiat o slujbă religioasă, iar Icoana făcătoare de minuni a fost lăsată până spre seară, pentru închinare credincioşilor care nu au putut intra să se închine în Catedrală.

Iconiţe oferite gratuit închinătorilor la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului

Peste 10.000 de credincioşi s-au închinat vineri, sâmbătă şi duminică la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Rohia adusă spre închinare la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. În timpul Sfintei Liturghii din Duminica Ortodoxiei, mii de credincioşi din Baia Mare şi din toată Eparhia, care nu au putut intra în biserică ca să se închine la Icoana făcătoare de minuni, au urmărit Sfânta Liturghie şi s-au rugat în afara Catedralei.

Fiecare închinător a fost uns cu ulei sfinţit de către un preot, în faţa icoanei, şi a primit în dar o iconiţă sfinţită cu Icoana făcătoare de minuni de la Rohia.

Icoana s-a întors la locul ei sfânt din biserica mănăstirii, de unde ocroteşte Sfânta Mănăstire Rohia şi tot ţinutul, luni la amiază.

Suită de evenimente spre cinstirea Ortodoxiei

Aşadar, o suită de evenimente religioase au fost organizate cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

Vineri, 3 martie 2017, a fost adusă spre închinare, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Rohia, la care au avut ocazia să se închine credincioşii în Duminica Ortodoxiei. Fiecare închinător a primit câte o iconiţă sfinţită cu Icoana făcătoare de minuni.

Sâmbătă, 4 martie 2017, a fost vernisată, cinstind Duminica Ortodoxiei, în sala Muzeului Episcopiei, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, o expoziţie cu icoane cu titlul „Chipuri din veac în veci”, în care expun 20 de pictori consacraţi care sunt născuţi sau au pictat biserici în Eparhie.

Tot sâmbătă, 4 martie 2017, a fost constituit Grupul de iconari şi pictori bisericeşti „Ştefan Zugravul din Şişeşti”.

Duminică, 5 martie 2017, Duminica Ortodoxiei, Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca a fost proclamat ocrotitorul iconarilor şi pictorilor bisericeşti din Eparhie.

Tot duminică, 5 martie, Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Părinte Iustin a sfinţit 3.000 de icoane cu chipurile Mântuitorului, al Maicii Domnului, ocrotitoarea Băii Mari, şi Sfântului Arhidiacon Ştefan, ocrotitorul tinerilor din Eparhie, pentru a fi oferite gratuit şcolilor şi instituţiilor din Eparhie în cadrul Proiectului „Icoana – Fereastră spre lumină”.

Cu această ocazie, tot duminică, 5 martie 2017, a fost lansat Proiectul eparhial „Icoana – fereastră de lumină”, gestionat de Sectorul teologic educaţional al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, prin care se oferă gratuit şcolilor şi instituţiilor, prin protopopiate, cele 3.000 de icoane pe suport de lemn.

Andrei Fărcaş, redactor la Revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.