Marele Cobzar

0
518

 „Până atunci voi Ukraina
 S-o iubiţi fierbinte,
 Numai ea, de sorţi bătută,
 Să vă fie-n minte!”

Acesta este îndemnul pe care Taras Sevcenko, acest Eminescu al Ukrainei, îl face tovarăşilor săi de închisoare, ca părtaşi la aceeaşi faptă foarte gravă după opinia ohranei ţariste – dragostea faţă de patria lor, dorinţa de a o vedea liberă şi independentă. Sevcenko a fost unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai romantismului slav şi stindard al poporului ukrainean vecin şi prieten în lupta cu mijloacele artistului pentru emanciparea naţională.
Taras Sevcenko s-a născut la 9 martie 1814, în satul Morinti, judeţul Zvenihorodsk, gubernia Kiev, în copilărie împletind dorinţa de învăţătură cu statutul de argat. Învaţă pe unde poate dificilele taine ale picturii, ocolind decretul dat de ţarul Nikolai I ce impunea oprelişti copiilor de ţărani care doreau să înveţe. Ajuns iobag la curtea baronului Engelhardt, Sevcenko frecventează mediile artistice, devine un iscusit pictor şi un avid consumator de literatură. În 1837 îi apare prima poezie importantă, „Nebuna”. Prietenia lui Taras cu oamenii de cultură K. Briullov, A. Moritki, V. Jukovski, V. Grigorovski şi simpatia baronului Engelhardt îl determină pe acesta din urmă să emită, la 22 aprilie 1838, certificatul de eliberare din şerbie, fapt ce îi permite lui Sevcenko să se înscrie ca student la Academia de arte frumoase unde, mai târziu, recunoscându-i-se meritele artistice, va fi ales ca membru. Înaltul său patriotism îl determină pe poet să devină membru activ al organizaţiei patriotice „Kiril şi Metodiu”, lucru ce-i va aduce deportarea în ţinutul Orenburg. A compus versuri „scandaloase şi extrem de cutezătoare”, aşa că a fost pus sub cea mai severă supraveghere, cu interdicţia de a scrie şi desena. În exil, a fost încadrat în armată cu gradul de soldat şi dus în detaşamentul de explorare a zonei lacului Aral, unde a rămas până la 1 mai 1857, când a fost trecut în rezervă, cu interdicţia de a se stabili la Moscova sau Petersburg. L-a cunoscut pe contele Tolstoi (marele scriitor), care l-a ajutat să-şi publice opera poetică. Apar poeziile: Haidamacii, Sluga, Plopul, Rugăciunea etc.
După viaţa din exil, starea sănătăţii poetului a avut de suferit, dar obţinerea permisiunii de a reveni în Ukraina îi provoacă şi mai mult spiritul creator, operele sale apărând în revistele de cultură Osnova (Temelia) şi Sovremennik (Contemporanul).
Ca majoritatea oamenilor de geniu, şi Taras Sevcenko, acest apostol al poporului ukrainean, a trăit puţin, dar deosebit de intens. A trecut în panteonul marilor artişti ai lumii la 10 martie 1861 şi rămâne în istorie drept cel mai mare poet al ţării sale, fiind considerat în acelaşi timp şi fondatorul limbii şi al literaturii moderne ukrainene.
În spiritul prieteniei româno-ukrainene, Asociaţia Culturală „Boema OJT” din Baia Mare organizează, în data de 9 martie 2017, aniversarea naşterii poetului, la Slatina, în colaborare cu administraţia raionului Teceu şi cu Liceul „Mihai Eminescu” din Slatina. În holul liceului, va avea loc un recital de poezie şi va fi lansată revista Drujba (Prietenia), editată în Baia Mare, cu sprijinul susţinătorilor asociaţiei.
Mihai COZMA, preşedinte Asociaţia Culturală BOEMA OJT

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ