Martie – Luna de conştientizare a paraliziei cerebrale

0
331

Majoritatea copiilor, tinerilor, adulţilor cu nevoi speciale din Asociaţia Esperando suferă de paralizie cerebrală.

În lume, unul din 273 de copii au paralizie cerebrală. Aceasta apare înainte de naştere sau în prima perioadă a vieţii şi înseamnă că o zonă a creierului este disfuncţională (sau paralizată).
Paralizia cerebrală poate apărea în urma unei traume suferite în timpul sarcinii sau după naştere. Este o dizabilitate fizică ce afectează postura şi abilitatea persoanei de a se mişca şi de a-şi menţine echilibrul. Cea mai întâlnită formă a bolii întâlnită în 70-80% dintre cazuri, este forma spastică a bolii.
Paralizia cerebrală este o afecţiune permanent, însă nu este o boală degenerativă, în sensul că zona afectată de pe creier nu se extinde sau deteriorează în timp. Ceea ce se poate deteriora este partea simptomatică, adică efectele asupra organismului. De aceea e nevoie de recuperare şi mişcare, fără de care muşchii, sistemul osos sau motor şi chiar alte sisteme ale organismului (digestiv, circulator, nervos) se vor atrofia ori deteriora ori îşi vor pierde din capacităţi. Pot rezulta astfel situaţii de imobilizare totală, pierderea capacităţii de mişcare, auto-alimentare, vorbire.
Ca şi în cazul copiilor, tinerilor, adulţilor de la Asociaţia Esperando este nevoie de recuperare zilnică pentru a obţine progrese, pentru a putea avea o viaţă cât mai bună, este un efort de lungă durată. În momentul în care nu se mai lucrează, când nu se mai face recuperarea, se pierd achiziţiile dobândite anterior prin sute de ore de muncă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.