Modă maramureşeană la Londra

0
621

O maramureşeancă promovează cultura tradiţională tocmai la Londra. Andra Cliţan a realizat o colecţie vestimentară care îmbină elementele tradiţionale cu tehnica modernă. Botine cu ţesături colorate folosite la confecţionarea trăistuţelor sau obiecte vestimentare la care s-a folosit lână merinos, fetru din lână, dantelă croşetată, sunt câteva dintre „surprizele” pregătite de creatoarea de modă. Expoziţia de design vestimentar „IDentity” poate fi admirată la Institutul Cultural Român din Londra până în 17 martie, de luni până vineri, între orele 10 şi 17. Intrarea este liberă.

Colecţie realizată în timp record

Colectie-andra-clitanCele zece ţinute ale colecţiei „IDentity” propun „asocieri neaşteptate de materiale, texturi şi culori, precum şi tehnici de lucru diferite”: de la ţesături de război, accesorii ceramice realizate manual până la tehnicile actuale de print digital şi suprapuneri de materiale. „Elementul de noutate al expoziţiei ar putea fi această nouă interpretare a elementelor tradiţionale, materialelor şi tehnicilor de lucru. Am încercat să îmbin elemente tradiţionale, cu tehnici de lucru relevante în prezent, şi mai mult, am încercat să descopăr şi să promovez meşteşugari cu care nu am lucrat înainte, pe lângă cei cunoscuţi deja, care sunt foarte autentici”, a declarat pentru Graiul Maramureşului, Andra Cliţan. Creatoarea de modă mărturiseşte că această colecţie a fost realizată într-un timp record. „Colecţia a fost realizată într-o lună, urmând ca două săptămâni să dedic pregătirii expoziţiei, şedinţei foto şi pregătirii materialelor vizuale. Botine-Andra-clitanColecţia IDentity a putut fi realizată datorită unui grant oferit de către Ministerul Culturii, în cadrul proiectului CultIn, şi tocmai pentru că a fost atât de strâns termenul de execuţie, nu a fost loc de ezitări. Respectând traiectoria şi identitatea brandului MA RA MI, am identificat elemente tradiţionale străvechi, materiale şi tehnici de lucru autentice, cu precădere din Maramureş şi Negreşti-Oaş, pe care le-am interpretat în cadrul unor produse moderne, contemporane”, a mai spus Andra Cliţan.

Englezii, încântaţi de moda „maramureşeană”

Colectie-andra-clitan-2Rezultatul a fost unul pe măsură. Colecţia a fost foarte bine primită de public, indiferent că a fost vorba despre români sau englezi. Lumea a apreciat povestea din spatele obiectelor vestimentare. „Colecţia a fost foarte bine primită, sigur că pentru românii prezenţi a trezit amintiri şi sentimente de dor de casă (conform feedback-ului primit), iar englezii au apreciat faptul că am o poveste în spate, că pe lângă ţinute vestimentare identific şi promovez valori autentice, întăresc comunităţi, şi nu mi-e frică să le arăt lumii”, a concluzionat designerul român.
Colecţia „IDentity” a mai fost prezentată în cadrul unei expoziţii deschise la Galeria Galateca din Bucureşti în toamna anului trecut.
Andra-ClitanAndra Cliţan este unul din cei mai apreciaţi designeri români din tânăra generaţie. Născută în Baia Mare, Andra a studiat arta încă din primii ani de şcoală. Este absolventă a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, instituţie de învăţământ unde şi-a finalizat şi studiile de master şi doctorat. În ultimii trei ani a predat moda în universităţi din Asia şi Estul Mijlociu, iar în 2016 s-a reîntors în Europa. A decis să se stabilească în Londra, pentru a se bucura de multiculturalitatea pe care o râvneşte zi de zi. Aici a deschis un showroom privat şi speră ca proiectele sale culturale să se îmbine pe viitor „cât mai lin cu cele de modă”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.