O carte despre bibliotecari: Maria Gârbe – „Oameni, cărţi, fapte. Bibliotecari” – Baia Mare, ed. Eurotip, 2016

0
524

La editura Eurotip din Baia Mare, la sfârşitul anului trecut, a apărut o carte care prezintă faptele şi gândurile unui număr de paisprezece bibliotecari născuţi în comuna Cicârlău, judeţul Maramureş, ori deveniţi cicârlăuani. Autoarea cărţii, Maria Gârbe, şi ea o fiică a localităţii Cicârlău, este la rândul ei bibliotecară. A lucrat 39 de ani la Biblioteca Judeţeană din Satu Mare şi la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, dar s-a remarcat şi printr-o bogată activitate publicistică, mai ales în anii din urmă. Este foarte legată de Cicârlău, iar acest lucru se vede şi din faptul că a scris de-a lungul anilor câteva volume şi un număr apreciabil de studii şi articole despre oameni de seamă proveniţi din comuna ei natală. În aceeaşi măsură este dedicată şi profesiunii de bibliotecar şi recunoscătoare celor care au slujit-o cu devotament.
Ideea alcătuirii volumului, care a apărut cu titlul “Oameni, cărţi, fapte”, i-a venit în anul 2009, când a participat la un periplu cultural desfăşurat pe traseul sătmărean al văii Someşului, organizat de colectivul Bibliotecii Judeţene Satu Mare prin localităţi unde au văzut lumina zilei ori au locuit mari bibliologi români. Comemorările făcute atunci au fost pentru: Eugen Pavel Barbul (1875-1960), director al Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca, deputat în Parlamentul României, la Lipău; monseniorul Aloisie Ludovic Tăutu (1895-1981), cercetător la biblioteca Vaticanului; şi Livia Bacâru (1921-1999), bibliolog (Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Centrală de Stat), traducătoare, poetă, ambii la Valea Vinului; academicianul Gabriel Ştrempel, director al Bibliotecii Academiei Române (n. 1926), la Pomi; cunoscutul dirijor Valentin Băinţan (1924-2009), director la Biblioteca Judeţeană Maramureş, la Borleşti. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene băimărene, a numit acest periplu foarte inspirat „drumul bibliotecarilor”, dar l-a înscris aici şi pe Octavian Bandula (născut la Lipău, în anul 1932), fost director al Bibliotecii Regionale Maramureş. Tot un astfel de drum al bibliotecarilor, păstrând proporţiile, este şi cel pe care îl parcurge Maria Gârbe în cartea sa alături de bibliotecarii porniţi din Cicârlău.
Volumul a fost conceput să conţină paisprezece fişe, grupate în ordine alfabetică, care să ofere datele biografice şi bibliografice ale fiecărui bibliotecar în parte, mărturii în care să-şi prezinte activitatea, precum şi texte despre aceştia. Dar cum Maria Gârbe nu le-a oferit un model de urmat, o fişă sau chestionar de completat, nici nu le-a luat un interviu, fiecare persoană a trimis spre publicare ceea ce a crezut de cuviinţă. Unii au trimis doar câteva rânduri, conţinând sumare date biografice, alţii au înţeles mai bine ceea ce a dorit să obţină de la ei autoarea volumului, „o amprentă personală”, şi au oferit materiale consistente în care şi-au prezentat realizările profesionale, precum şi gândurile despre importanţa cărţilor şi a bibliotecii publice în viaţa lor şi a comunităţilor în care au lucrat. Consider că e păcat că autoarea nu a lucrat mai pe îndelete cu fiecare persoană, că nu a explicat ceea ce aştepta de la fiecare în parte, deoarece ideea care a stat la originea acestui volum este generoasă, iar eforturile celor care au răspuns cu responsabilitate invitaţiei Mariei Gârbe, merită toată lauda. Şi astfel a rezultat o carte inegală, cu părţi admirabile, dar şi cu pagini mai puţin interesante.
Categoric, cea mai completă şi mai bine elaborată fişă, datorită bogăţiei informaţiilor oferite şi clarităţii scriiturii propriu-zise, este cea concepută de însăşi Maria Gârbe. Îi poate sta alături textul scris de Simona Dumuţa de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, precum şi calda mărturisire a bibliotecarei Monica Costea de la Biblioteca Centrului Universitar Nord din Baia Mare.
În ce priveşte prezentarea activităţii bibliotecarului, muzeografului, cercetătorului ştiinţific în domeniul istoriei moderne, Mariana Ploeşteanu, personalitate a vieţii culturale şi ştiinţifice din Târgu Mureş, ea se remarcă prin selecţia textelor trimise şi a ilustraţiilor care le însoţesc.
Un material amplu, bine documentat dar şi emoţionant, este consacrat evocării preotului Ioan Ştiru, patronul spiritual al Bibliotecii din Cicârlău, al cărui nume îl şi poartă. Biografia preotului este completată de câteva amintiri din partea unor persoane care l-au cunoscut, inclusiv autoarea volumului, Maria Gârbe.
Paginile profesorului Ioan Oşan, conducătorul bibliotecii Institutului de Învăţământ Superior Baia Mare între anii 1967 şi 1990, prezintă eforturile introducerii indexării coordonate, organizarea fondurilor, a cataloagelor şi a noului sistem de identificare a cărţilor. Alţi bibliotecari, cu mai mult sau mai puţină vechime într-o bibliotecă, dar realizaţi în alte domenii, sunt: profesoarele Ana Balea şi Doina Cuceu, doctor pediatru Aurica Hereş, prof. Florica Bob, Florica Popan, scriitorul Ioan Burnar, Maria Glück, Roxana Nedela, Florica Săsăran.
Cartea este ilustrată cu fotografii interesante poate prin conţinut, dar unele neclare şi greu de descifrat.
În concluzie, cartea “Oameni, cărţi, fapte”, izvorâtă dintr-o idee admirabilă, pentru care Maria Gârbe merită felicitări, cu toate rezervele menţionate, este o lucrare utilă şi rămâne un document preţios pentru cei care vor scrie istoria bibliotecilor.
Gheorghe GHEORGHIADE

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.