Despărţirea de Vasile Goci

0
790

Ne-a îndurerat vestea plecării neaşteptate dintre noi, la doar 58 de ani, a celui care a fost instrumentistul şi dascălul Vasile Goci. Ca dascăl devotat profesiei, îmi spunea cât de mulţi elevi are la Şcoala de Arte „Liviu Borlan” din Baia Mare, unde a trudit o viaţă. L-am cunoscut prin 1978, când a absolvit Liceul de Artă, unde s-a evidenţiat ca un clarinetist de talent. Primul spectacol în care a evoluat a fost cu Ansamblul „Maramureşul” al Casei de cultură din Vişeu de Sus, de pe unde se trăgea. Când l-am văzut, m-am întrebat de unde a apărut băiatul acesta, care era în stare să-şi dea până şi sufletul pentru o melodie.
A avut succes alături de ansamblurile folclorice din Borşa, Dragomireşti, Şomcuta Mare, Cavnic, Târgu Lăpuş, Şişeşti. A devenit membru al orchestrei Ansamblului Naţional Transilvania. Vasile Goci a desfăşurat o muncă neobosită în mai multe locuri. Ca referent al Căminului cultural din comuna Şişeşti, a înjghebat un ansamblu folcloric format din tineri şi elevi, precum şi taraful botezat „Doina lui Lucaciu”, cu care a obţinut Premiul II pe ţară la întrecerea tarafurilor tradiţionale.
Ca iubitor al tradiţiilor locale, Vasile Goci a depus strădanii pentru revitalizarea unor obiceiuri de mare frumuseţe şi complexitate, precum „Udătoriul”, de la Şurdeşti sau „Vergelul” de la Dăneşti, localitatea lui de reşedinţă.
În discuţiile noastre, îmi împărtăşea bucuria produsă de evoluţiile sale alături de Sofia Vicoveanca, Dumitru Fărcaş, Florica Bradu, Elena Roizen, Nicolae Sabău, Angela Buciu. Erau palpitante amintirile sale de la multele turnee artistice la care a participat peste graniţele ţării: Ucraina, Ungaria, Iugoslavia, Belgia, Franţa, Elveţia, Turcia, Slovacia, Polonia, pe unde sunetele clarinetului său vrăjit i-au adus aplauze.
Pe la diferite festivaluri, l-am apreciat pe Vasile Goci ca şef de orchestră, căci nota după auz, pe partituri, horile interpretate de concurenţi, pentru a nu da greş cu acompaniamentul (o dovadă în plus că era un profesionist deplin).
Despre profesorul şi instrumentistul de excepţie Vasile Goci se va vorbi la trecut, dar în istoria muzicii maramureşene numele său îşi revendică un loc de cinste.
Pamfil BILŢIU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.