Sprijin financiar pentru antreprenori

0
349

Antreprenorii maramureşeni pot obţine fonduri pentru deschiderea de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri). Prezent sâmbătă, 11 martie, în Baia Mare, secretarul de stat în Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Harry-Ilan Laufer, le-a prezentat oamenilor de afaceri, programul guvernamental “Start UP Nation”. În cadrul vizitei, Harry-Ilan Laufer a fost însoţit de Adrian Mlădinoiu, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului La întâlnirea care a avut loc în noua sală de şedinţe a Consiliului Judeţean Maramureş, au fost prezenţi numeroşi tineri dornici să-şi deschidă o firmă.

Bani pentru deschiderea de IMM-uri

Programul despre care a vorbit secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri este menit să stimuleze înfiinţarea de IMM-uri, deoarece s-a constatat că în ultima perioadă tot mai puţine societăţi comerciale se deschid. “Avem în ultimii ani un deficit în ceea ce înseamnă crearea de noi societăţi versus numărul societăţilor care se închid. La ora asta avem mai multe societăţi care se închid decât cele care se deschid şi prin urmare este o măsură bună pentru a echilibra această situaţie. Programul îşi doreşte să creeze 10.000 de noi societăţi comerciale, anual. Va fi un program care se va derula până în 2020 şi implicit va duce la crearea a 20.000 de noi locuri de muncă, anual. Se va ajunge la crearea pe toată durata programului a 80.000 de locuri de muncă”, a precizat Harry-Ilan Laufer.

Condiţii de eligibilitate

Harry-Ilan Laufer
Harry-Ilan Laufer

Condiţiile pentru a deveni eligibil în acest program este „să-ţi creezi o societate comercială după data de 30 ianuarie, dată la care s-a dat ordonanţa acestui proiect, angajezi de una sau două persoane în funcţie de suma pentru care vrei să aplici. Pentru un loc de muncă nou creat se vor acorda 100.000 lei, pentru două locuri de muncă – 200.000 de lei”, a adăugat secretarul de stat. Pe de altă parte, e obligatorie menţinerea acestor locuri de muncă pentru o perioadă de trei ani. Înscrierile vor începe din 2 mai 2017, iar acest lucru se va realiza on-line, aplicantul aflând în timp real câte puncte acumulează şi dacă afacerea lui poate primi finanţare. Odată semnat contractul, beneficiarii vor primi, în 30 de zile de la depunerea documentelor, sumele care au fost contractate. Banii pot fi cheltuiţi pe aparatura considerată eligibilă o singură dată, sau pot fi acordaţi în tranşe multi-anuale. Bugetul total al proiectului este de 1.713.798 mii lei, iar durata este de trei ani. După întâlnirea avută cu întreprinzătorii maramureşeni, demnitarul s-a arătat încântat de deschiderea acestora. “Sunt încă la începutul acestui tur de forţă prin ţară, dar pot să vă spun că am fost până acum în 5 oraşe şi energia celor de aici a fost poate cea mai bună. Am fost încântat că la finele acestei sesiuni de informări au fost multe întrebări şi m-am bucurat să le răspund şi sper ca atare văzându-i în sală şi văzându-i interesaţi de proiect, să aveţi în Baia Mare un număr cât mai mare de aplicanţi”, a conchis Harry-Ilan Laufer.

Opiniile întreprinzătorilor

Vladimir Marian
Vladimir Marian

Tinerii maramureşeni au apreciat întâlnirea, arătând însă că debutul discuţiilor i-a dezamăgit, deoarece a fost unul politic. Ulterior, discuţiile au intrat pe făgaşul normal, după cum a remarcat Vladimir Marian. “A fost o întâlnire productivă în care s-au dat nişte răspunsuri. Aşteptările noastre nu au fost înşelate, adică s-au dat nişte nume, nişte dead-line-uri de implementare. Regret în schimb începutul politicianist al discuţiei care pe mulţi din tineri i-a pus într-o atmosferă mai închisă şi a trebuit să se reia discuţia după 20 de minute ca lumea să fie din nou deschisă şi atentă la ce i-a interesat. Eu vreau să pun bazele unui serviciu de catering, dar ancorat în sistemele care ţin şi de online şi crearea unor site-uri de comenzi online. Pentru mine suma necesară se împarte între partea de producţie efectivă şi partea de investiţie în infrastructura IT. Ar putea să ajute la utilarea unei bucătării mici acest program”, a spus Vladimir Marian.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.