O nouă premieră medicală la Spitalul Judeţean: Montarea unei plăci liss pe Secţia de Ortopedie

0
1843

În urmă cu aproximativ două săptămâni, un pacient de aproximativ 60 de ani, cu politraumatism, a fost internat pe secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare. În urma unui accident de circulaţie, pacientul a suferit fracturi multiple, fiind realizate, doar pe Secţia de Ortopedie şi Traumatologie, şapte intervenţii chirurgicale până în prezent.
În cursul zilei de marţi, 14 martie 2017, dr. Andrei Prie, medic primar Ortopedie – Traumatologie a intrat din nou în sala de operaţie, alături de medicul specialist Rareş Moşuţ, medicul anestezist Artur Donica şi asistentul Teo Ciocoiet, pentru a monta pacientului, în premieră judeţeană, o placă liss. ”Este vorba despre o placă blocată, care se montează cu traumă mică pentru pacient şi se foloseşte în fracturile extrem de dificile ale oaselor lungi. Această soluţie apare datorită faptului că fractura de femur nu poate fi rezolvată într-un alt mod, femurul fiind foarte spart, iar starea de sănătate a pacientului nu este prea bună. Tipul de operaţie pe care îl facem în premieră judeţeană aduce pierderi mici de sânge, reuşind să facem intervenţia cu agresiune minimă pentru pacient. Este o tehnică extrem de laborioasă şi pretenţioasă, iar principalul beneficiar este pacientul. Operaţia va dura aproximativ două ore, ceea ce în ortopedie reprezintă un timp lung. Personal, consider că timpul operator lung nu este o virtute, ci un neajuns”, a arătat dr. Andrei Prie.
Placa liss, în valoare de aproximativ 500 de euro, a fost pusă la dispoziţia medicilor de către reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, toate costurile fiind suportate de unitatea medicală. Motivul pentru care se foloseşte în premieră acest dispozitiv puţin invaziv este acela că timpul de intervenţie este mai lung, iar nişa de indicaţie este destul de restrânsă. Totodată, placa poate fi montată doar la anumite tipuri de fracturi. Dr. Andrei Prie, medic primar al Secţiei Ortopedie Traumatologie a arătat că, pe viitor, bolnavul va fi supus şi altor intervenţii chirurgicale, accidentul prin care a trecut fiind unul extrem de grav. (Informaţii furnizate de Biroul de presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.