Drepturi şi condiţii pentru crescătorii care deţin minimum 5 vaci

1
1395

Încă de la înfiinţare (1991), Asociaţia Crescătorilor de Taurine” Bruna-Schwyz” Maramureş a militat pentru sprijinirea crescătorilor de animale în general şi celor cu efective mai mici, în special. Aceste preocupări le-a avut şi în ultimii ani când, prin intervenţii la forurile superioare şi chiar în paginile revistei Bruna, Asociaţia a făcut tot posibilul să se găsească forme de sprijin şi pentru micii fermieri, cu predilecţie pentru cei din zone defavorizate. Una din solicitări a fost cuprinderea acestora în acordarea sprijinului cuplat în zootehnie, în speţă cel pentru vaca de lapte. Astfel, începând cu acest an, au apărut norme legale care prevăd aceste drepturi şi pentru crescătorii care deţin minimum 5 capete vaci.
”Pentru a beneficia de acest drept, crescătorii trebuie să fie bine informaţi şi asupra condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească” – afirmă ing. Dorel Codrea, care constată că ”dintr-un populism înflăcărat, unii îndeamnă crescătorii să solicite acest sprijin, fără a le da informaţiile complete şi corecte. Nu este suficient să ai 5 capete vaci. Ele trebuie să fie de rasă curată, să aibă vârsta între 2 şi maximum 10 ani, neîmpliniţi la data de referinţă, adică 15 Mai 2017, să aibă minimum o fătare înregistrată în Registrul naţional al exploataţilor RNE, să fie crotaliate conform normelor. Metodele de reproducţie trebuie să fie însămânţările artificiale sau monta cu tauri autorizaţi, să se efectueze mulsul mecanic.”
Crescătorii trebuie să adreseze o cerere de înscriere în Controlul oficial al producţiei de lapte către o asociaţie acreditată în acest sens. Se vor anexa copii după paşapoartele animalelor, copie după cartea de identitate a crescătorului persoană fizică, copie după certificatul de înmatriculare pentru persoanele juridice, certificat sanitar veterinar că animalele sunt sănătoase, atestat de producător pentru persoane fizice, adeverinţe de monte şi fătări pentru vaci. După îndeplinirea acestor condiţii şi efectuarea lunară a controlului oficial al producţiei de lapte, animalele sunt înscrise în Registrul genealogic. Această înscriere este condiţia obligatorie pentru obţinerea sprijinului cuplat. În funcţie de rasa animalelor de lapte, există trei Registre genealogice, dintre care unul este condus de ACT ”Bruna-Schwyz” Mara­mureş, cu sediul în Sighetu Marmaţiei. Acestea eliberează adeverinţele necesare pentru depunerea cererilor la APIA.
”Fiind acreditată atît pentru efectuarea controlului oficial, cât şi pentru conducerea Registrului genealogic al rasei, Asociaţia Crescătorilor de Taurine ”Bruna-Schwyz” primeşte cereri de înscriere şi va susţine şi în continuare crescătorii de animale în strădaniile lor de mai bine” – a precizat preşedintele fondator.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.