La Şomcuta Mare, primăria repară în urma constructorilor…

0
491

Din cauza proiectelor prost întocmite, în unele cazuri, primăriile trebuie să efectueze lucrări de refacere a carosabilului după constructori. Mai rău este că acestea sunt suportate şi din bugetul propriu. Una dintre administraţiile care a păţit aşa este şi cea din Şomcuta Mare.
Concret, primăria trebuie să acopere parţial, pe cheltuiala proprie, o parte din lucrările efectuate la canalizarea oraşului. Asta pentru a aduce drumurile afectate de acestea la starea iniţială. Deşi constructorul a respectat proiectul, cantităţile de materiale trecute în documentaţie au fost mult mai mici decât ar fi fost nevoie: „Avem un proiect reactualizat, de asfaltare a străzilor din Şomcuta, care este prioritar pe PNDL 2. Proiectul a fost pregătit ca şi valoare, documentaţie. Avem 15,5 kilometri de străzi care sunt ale noastre. Dar prin localitate avem şi drum naţional, şi drum judeţean, însă acestea nu aparţin de noi. Deci avem proiectul complet, cu şanţuri, trotuare, cu tot ce trebuie pentru modernizarea drumurilor. Toate aceste tronsoane sunt acum afectate de lucrările de introducere a reţelei de canalizare. Din păcate, noi ne-am trezit cu proiectul de canalizare, ce este în derulare, în care proiectantul a aplicat nu ştiu ce sistem, şi nu au nicio responsabilitate mai apoi proiectanţii aceştia, şi anume: cantitatea de refacere după lucrări este foarte, foarte mică. Ce am avut ca şi cantităţi trecute în proiect la licitaţie, au fost foarte puţine. Sigur, în el scrie că executantul trebuie să aducă drumul la forma iniţială, dar trebuie să-i dai şi cantităţile potrivite pentru acest lucru. Însă verificarea proiectului cine o face? Verificatorul de proiect! Vine apoi la primărie şi noi ne însuşim ce ne prezintă, pentru că nu suntem specialişti în Consiliul Local, aşa că am ajuns într-un final în faţa faptului împlinit! Şi vă dau un exemplu: ai 200 şi ceva de metri cubi de piatră şi ţie normal, ca să aduci lucrarea la nivel, îţi trebuie 5.000. Şi nu glumesc atunci când spun asta! Cam asta este proporţia la lucrările de canalizare, din păcate”, a declarat Gheorghe Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare.

Nici la refacerea cu asfalt situaţia nu este mai bună în oraş

Gheorghe Buda,  primarul oraşului Şomcuta Mare
Gheorghe Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare

Primarul din Şomcuta dă un alt exemplu de proiect prost întocmit, în urma căruia autoritatea locală trebuie să refacă lucrări de asfaltare în urma constructorului, pe cheltuiala proprie: „Vă dau un alt exemplu: refacere cu asfalt. Avem 1.420 de metri pătraţi, ceea ce înseamnă foarte, foarte puţin! Nu ştiu dacă e 20% din ceea ce ar trebui normal să fie în proiect, ca şi cantitate mă refer. Sigur, restul trebuie să facem din bugetul local, pentru că cei de la Administraţia Fondului de Mediu (AFM) nu spun nu faceţi! Dar ei nu decontează lucrări suplimentare. Dacă au fost respectate cantităţile trecute în proiect, totul e bine. Dar nu este normal aşa. Însă proiectanţii nu au nicio răspundere, exact ca şi judecătorii şi procurorii acum. De ai făcut un proiect prost, să plăteşti, nu să laşi în treaba primăriei. O mare parte din problemele care apar la primari şi la funcţionarii publici, de aici pornesc, pentru că ei nu sunt specialişti, dar proiectantul este. Eu îl plătesc, el vine cu un verificator de proiect şi apoi ajungi în situaţia menţionată. Totuşi, ei au pus piatră mai multă decât figura în proiect, că dacă nu puneau Şomcuta arăta ca după Hiroshima, dar tot a mai rămas de pus. Şi atunci restul de unde îl plătim? Din bugetul local…”, a conchis Gheorghe Buda.

Oamenii din oraş sesizează problema

Drum unde s-a realizat canalizarea
Drum unde s-a realizat canalizarea

Locatarii din Şomcuta Mare îşi dau seama de faptul că firma care execută lucrări în oraş nu repară drumurile suficient în urma lor: „În unele locuri unde s-au făcut lucrări la reţeaua de canalizare, cei care le-au efectuat nu au astupat bine, în sensul că nu au mai adus la nivel drumul, aşa că a rămas după ei ca după bombardament”, a spus Nelu Pop. „În urma lucrărilor drumul rămâne aproape impracticabil pe unele străzi din Şomcuta. Nu ştiu cine e de vină, dar nu e normal să spargi şi apoi să nu repari înapoi. Este bătaie de joc la adresa noastră, a celor care locuim acolo”, ne-a explicat şi Raluca S.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.