Spitalul Sighet mai are nevoie de medici specialişti, asistenţi şi infirmiere

0
1355

Interviu cu ec. Daniel Radu DUNCA, managerul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei

– Au trecut deja 9 luni de când aţi fost numit manager interimar al Spitalului pavilionar din Sighet. Între timp, aţi câştigat acest post prin concurs şi sunteţi manager cu mandat de 3 ani al acestei unităţi care serveşte peste 120 de mii de persoane de pe văile Tisei, Izei, Marei, Cosăului şi Ronişoarei. Cum aţi încheiat anul trecut, ştiind că datoriile Spitalului au fost destul de mari, iar cheltuielile cu utilităţile Spitalului cu 21 de secţii şi compartimente răspândite pe 7 hectare sunt mari?
– De la început am luat unele măsuri de reducere a unor cheltuieli. Am suplimentat veniturile cu Casa de Asigurări de Sănătate, cu care vom negocia săptămâna viitoare contractul pe 2017. Din punct de vedere financiar, în 2016, valoarea contractului cu CAS a fost exact ca acela din anul precedent, dar am reuşit pe parcursul anului trecut să mai suplimentăm anumite servicii cu vreo 6 mii de lei pe lună pentru ecografiile din ambulatoriu şi analize de laborator. În 2015, contractul cu Casa a fost realizat în proporţie de 91 la sută, iar în 2016 l-am realizat 96 la sută. Totodată am scăzut din datoriile faţă de furnizori. La finele lui 2015 erau de 3,817 milioane lei, la 30 iunie 2016, când am venit eu, erau de peste 4,314 şi am închis anul la 3,628 milioane lei. Pentru energia termică în această iarnă grea am plătit 454 de mii de lei pe lunile decembrie şi ianuarie, cu 50 mii lei mai mult ca iarna precedentă.
– Am tot văzut în ultima perioadă şantiere prin spital.
– Au fost reabilitate unele secţii şi compartimente. Cu bani de la Ministerul Sănătăţii, Consiliul Local Sighet şi cu sprijinul unor sponsori a fost pus la punct Centrul de Primiri Urgenţe, unde vin zilnic peste o sută de bolnavi pentru consultaţii. CPU a mai fost refăcut în urmă cu 9 ani. Acum Ministerul Sănătăţii a alocat 50 mii lei, CL Sighet 5 mii şi 40 mii lei au venit din sponsorizări. Sponsorii străini donează în general tehnică medicală. Pe plan local, SC Plimob SA este unul din cei mai mari sponsori, care de două decenii ajută Spitalul inclusiv prin achiziţionarea aparaturii medicale performante. Suntem pe cale de a finaliza lucrările de reabilitare a secţiei Obstetrică-Ginecologie, unde mai trebuie terminată o sală de operaţii. Ne-am oprit cu lucrările acolo, întrucât din 30 martie până pe 3 aprilie, acolo se desfăşoară Simpozionul internaţional ”Primăvara medicală” şi vin profesori universitari care vor face operaţii în acea sală, care vor fi filmate şi transmise în direct în sala de conferinţe. S-au refăcut pardoselile şi zugrăvit pereţii cu vopsea epoxidică, s-au schimbat corpurile de iluminat şi montat uşi şi geamuri termoizolante, s-a refăcut şi dotat compartimentul de sterilizare. Depunem în curând Proiectul de reabilitare, amenajare, extindere şi dotare a Ambulatoriului integrat al Spitalului, în valoare de aproape 10 milioane de euro. Mai avem nevoie de avizul Direcţiei de Sănătate Publică şi aşteptăm momentul în care se redeschide faza de depunere a dosarelor. Toată clădirea Policlinicii noi cum îi spun sighetenii va fi înnoită şi vom extinde aripa estică, unde vom avea un compartiment nou de Radiologie şi imagistică, dotat cu mamograf, aparat radiologic nou, RMN şi CT- computer tomograf. Totodată a început expertiza tehnică şi auditul energetic la alte 3 clădiri din spital, pentru un proiect european prin care să finanţăm îmbunătăţirea regimului termic al clădirilor: anvelopare, sistem nou de încălzire, înlocuirea uşilor şi ferestrelor. Câteva clădiri au peste 110-120 de ani. Din tot spitalul, numai secţia Boli infecţioase şi Dermatologia au rămas cu uşile şi geamurile neînlocuite. Pentru ele ne mai trebuie 130 mii lei. Probleme de rezolvat sunt foarte multe. Cu stupoare am aflat că sunt secţii care nu au fost igienizate demult. De vreo 12 ani nu s-a dat un var pe acolo! Am început deja lucrările de întreţinere şi la secţia Terapie intensivă, apoi ne mutăm la Cardiologie astfel încât anual să igienizăm 3-4 secţii.
Ambulatoriul-Spitalului– La secţia Pediatrie a fost remediată anomalia de la instalaţia termică?
– Am depus în lista de investiţii solicitare Consiliului Local să ne ajute cu sursa financiară. Anul trecut toţi consilierii locali au vizitat secţia şi au văzut anomalia tehnică: în secţie frig, iar în corpul de clădire alăturat (Laboratorul de analize) foarte cald din cauza unei strangulări de conductă. Proiectul tehnic se află deja la aprobări.
– A fost rezolvată ”criza” medicilor specialişti?
– Avem mare lipsă de medici pe anumite specialităţi: anestezist, neurolog, radiolog, diabetolog. Suntem deficitari şi la personalul sanitar mediu: ne-ar mai trebui câţiva asistenţi şi foarte multe infirmiere şi îngrijitoare. Avem 848 de salariaţi în total. Din cele 728 de paturi, 648 sunt contractate la Casă. Indicele de complexitate a cazurilor rezolvate a crescut la spitalul nostru.
– A crescut şi calitatea meniului pentru bolnavii internaţi?
– Meniul a fost puţin îmbunătăţit. Pe lângă veşnicele pulpe de pui, parizer şi salam am mai adus carne de porc, ficăţei de pui şi pipote. Funcţie de boli, meniul zilnic poate ajunge până la 16,50 lei.
– Dar la secţia Pneumoftiziologie ce se lucrează?
– Un corp de clădire al secţiei va fi reabilitat şi recompartimentat pentru Di­spen­sarul TBC, care se va muta aici. În prezent, acesta desfăşoară activitatea într-un spaţiu necorespunzător din incinta fostei şi vechii policlinici de pe strada Pintea Viteazu. Şi substaţia Ambulanţa Sighet se va muta de acolo, în curtea noastră de pe strada Avram Iancu, mai exact în fostul spaţiu al vechiului Laborator de analize. Printr-un schimb de clădiri, edificiul respectiv a intrat sau va intra în patrimoniul Consiliului Judeţean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.