Concert al corului „Cappella Giulia” din Vatican la Baia Mare şi la Satu Mare

0
497

Corul Cappella Giulia din Bazilica Sfântul Petru din Vatican a fost prezent duminică, în Eparhia Greco-Catolică de Maramureş pentru a susţine concertul pascal cu tema Polifonia Romană, piatră preţioasă a muzicii liturgice, la Satu Mare (biserica „Sfinţii Arhangheli”) şi respectiv Baia Mare (biserica „Sfânta Cruce”).
Au fost clipe încărcate de emoţie şi spiritualitate, întrucât momentul muzical a reuşit într-adevăr, să „aducă un ecou al muzicii sacre ce răsună de secole în Bazilica Sfântul Petru”, aşa cum a afirmat Monseniorul Tarcisio Cola, prefect al Capelei muzicale Giulia în discursul adresat publicului la sfârşitul concertului: „În seara aceasta ne-am înălţat mintea şi sufletul către Dumnezeu, prin armonia cântului care vine din trăirea de-a lungul secolelor a credinţei proclamată de Biserică” a afirmat Preasfinţitul Vasile Bizău.
Mons. Tarcisio a oferit în dar Preasfinţitului Vasile două volume privind istoria originii Capelei Giulia, precum şi un mesaj de salut şi un cadou din partea Cardinalului Angelo Comastri (Decanul Bazilicii Papale Sfântul Petru): o cărămidă din seria celor care au fost folosite de Sfântul Ioan Paul al II-lea pentru a închide Poarta Sfântă la sfârşitul marelui Jubileu din anul 2000. Papa Francisc a dispus ca aceste cărămizi să fie extrase la începutul Jubileului Milostivirii (decembrie 2015) şi să fie trimise în marile catedrale ale lumii: „Mulţumesc din suflet Eminenţei Sale Cardinalul Angelo Comastri pentru cuvântul de salut şi pentru cadoul simbolic pe care mi l-a trimis. Cărămida care vine de la Sfântul Petru, îmi spunea Monseniorul că se trimite marilor catedrale. Catedrala noastră din Baia Mare sunt sufletele dumneavoastră (a celor prezenţi în biserică), pentru că cea de zid încă nu o avem. Poate că suntem singura Eparhie din lume care nu are catedrală. Şi de aceea, această cărămidă, în mod simbolic, ne aminteşte şi mai mult să construim catedrala sufletului uman, catedrala credincioşilor vii, a celor care poartă memoria a ceea ce a fost”, a spus Ierarhul Eparhiei de Maramureş.
Momentul muzical ce a urmat, a fost unul care a înălţat sufletul; pe fundalul cânturilor gregoriene pe care le auzim de obicei la celebrările din Vatican, mintea şi sufletul participanţilor a zburat spre inima Bisericii şi spre oficiile religioase pe care, în timpurile negre ale comunismului, credincioşii catolici români visau să le audă si să le vadă. „În perioada regimului comunist, credincioşii catolici ascultau, pe ascuns, Radio Vatican şi era un moment de comuniune cu Biserica Romei… Iar astăzi, corul Cappella Giulia cântă în biserica noastră şi ne dă atâtea motive să sperăm în darurile pe care Dumnezeu doreşte să ni le facă pe viitor”, a spus Preasfinţitul Vasile Bizău. Acesta a oferit, la sfârşit, Monseniorului Tarcisio o cruce şi un album cu Maramureşul, pentru ca acesta „să fie prezent şi la Roma”, iar membrilor corului, câte o diplomă de recunoştinţă pentru susţinerea acestui concert pascal.
Evenimentul a fost organizat de către Departamentul pentru Cultură al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş – responsabil pr. dr. George Nicoară.
Dirijor a fost Jafet Ramon Ortega Trillo; Pianist titular al Bazilicii “Sfântul Petru”: Goettsche James Edward; Prefect al Canonicilor Capitolului din Vatican şi Responsabil al Corului: Rev. Mons. Tarcisio Cola.
(Informaţii oferite de Biroul eparhial de presă al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.