Conferinţa Naţională a Coregrafilor şi Directorilor Artistici din România – Vişeu de Sus, 2017

0
1068

În perioada 23-26 martie, la Vişeu de Sus a avut loc Conferinţa Naţională a Coregrafilor şi Directorilor Artistici din România.
Manifestarea a fost organizată de Asociaţia Culturală a Coregrafilor, Scenografilor, Artiştilor Liber Profesionişti şi Amatori Constanţa, Primăria, Consiliul Local şi Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus, Asociaţia Culturală “Între Râuri“ Vişeu de Sus şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret – Constanţa. Organizarea acestui eveniment important la Vişeu de Sus se datorează colaborării dintre Ovidiu Roşca, preşedintele Asociaţiei Culturale a Coregrafilor (organizator) şi Ioan Bledea, coordonatorul ansamblului folcloric ”Vişeul”.
Gazdele, primarul Vasile Coman şi directorul Centrului Cultural, dr. Anuţa Pop, şi-au primit oaspeţii aşa cum se cuvine, în mod tradiţional, cu pită şi sare, iar ansamblul folcloric Vişeul a pregătit un frumos moment de bun-venit.
86 de coregrafi, maeştri coregrafi, directori artistici şi dansatori din întreaga ţară au fost prezenţi la Vişeu de Sus pentru a analiza, dezbate şi demonstra aspecte care se referă la tehnici şi metode de păstrare, promovare şi valorificare a folclorului românesc. Constanţa, Olt, Galaţi, Brăila, Alba, Suceava, Bacău, Cluj, Arad, Sibiu, Sălaj şi Maramureş – toate aceste zone au fost reprezentate. Programul Conferinţei a cuprins şi două excursii în frumoasa zonă a Maramureşului, una cu Mocăniţa pe Valea Vaserului, iar cealaltă la Cimitirul Vesel din Săpânţa şi complexul mănăstiresc de la Bârsana.
Delegaţiile au avut în componenţa lor două perechi de dansatori din cadrul ansamblului sau grupului folcloric pe care îl pregătesc. Aceştia au prezentat, sâmbătă, costumul popular în cadrul conferinţei, apoi s-au îndreptat, într-o paradă a portului, spre satul tradiţional din gara Mocăniţei, unde a avut loc un spectacol cuprinzând mostre de folclor din întreaga ţară. Spectacolul a arătat frumuseţea şi bogăţia folclorului românesc, evidenţiind specificul fiecărei regiuni.
La încheierea conferinţei, participanţii au primit din partea gazdelor câte o trăistuţă moroşenească şi materiale de informare despre Vişeu de Sus, Valea Vaserului şi Munţii Maramureşului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.