10 incendii de vegetaţie uscată

0
453

Miercuri, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au efectuat 16 intervenţii, din care nu mai puţin de 10 pentru localizarea şi lichidarea unor incendii de vegetaţie uscată, izbucnite – cel mai probabil – din cauza neglijenţei unor cetăţeni.
Pompierii maramureşeni au acţionat în Baia Mare, Borşa, Bocicoel, Bogdan Vodă, Crasna Vişeului, Fericea, Petrova, Satu Nou de Sus şi Valea Chioarului, pentru lichidarea unor incendii de vegetaţie, unde flăcările au afectat în total circa 13 hectare de teren. La localizarea şi lichidarea incendiilor au intervenit 10 echipaje de pompieri militari. În Valea Chioarului, acestea au fost sprijinite şi de membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei.
Personalul ISU a aplicat 3 sancţiuni, din care 2 amenzi şi un avertisment, în cazurile în care cei care au dat foc vegetaţiei uscate au fost deja identificaţi.
O vârstnică, din Crasna Vişeului, care a sunat la 112 după ce a observat că focul pus vegetaţiei de pe terenul proprietate personală a scăpat de sub control, a fost sancţionată cu avertisment. O localnică, din Petrova, a fost sancţionată cu amendă contravenţională, în cuantum de 1.000 lei, pentru producerea unui incendiu de vegetaţie uscată, care a afectat o suprafaţă de circa 3 hectare de teren, pe raza localităţii. Un locuitor, al comunei Valea Chioarului, s-a ales cu o amendă de 500 lei, pentru că a depozitat jăratic în apropierea gospodăriei proprii, fără să se asigure că acesta e stins. Din cauza vântului, vegetaţia uscată din zonă s-a aprins.
ISU reaminteşte principalele măsuri de prevenire în astfel de situaţii:
• nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt
• nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc)
• arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se va face în locuri special amenajate
• cetăţenii se vor interesa în prealabil la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii
• arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se va face numai în baza permisului de lucru cu foc, emis de către primării, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar/privat pentru situaţii de urgenţă
• se va asigura supravegherea permanentă a arderii, iar jarul rezultat se va stinge.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se sancţionează contravenţional, în conformitate cu HGR nr. 537/06.06.2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.