O fostă studentă la şase facultăţi, în dialog cu liceenii

0
1152

„Lecţie” de viaţă predată de o fostă elevă a Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, actualilor liceeni. Alexandra Crişan a absolvit unitatea liceală în urmă cu opt ani, iar de atunci a avut un parcurs profesional şi personal, admirabil. A studiat la şase facultăţi, din care cinci sunt din afara ţării şi a ajuns să facă un stagiu de practică în calitate de avocat la Curtea Internaţională de arbitraj din Paris. Fosta absolventă a colegiului băimărean a revenit pe plaiurile natale şi a acceptat provocarea de a le vorbi liceenilor despre cum trebuie să-ţi alegi drumul în viaţă şi care sunt avantajele de care trebuie să profiţi din plin pentru a reuşi. Întâlnirea s-a desfăşurat la Centrul de documentare şi informare din cadrul Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare”.

„Tinerii trebuie să-şi ridice vocea”

Din 2012 a demarat proiectul iniţiat de profesoarele Gabriela Mărieş şi Carmen Matiaş prin care se doreşte ca în faţa elevilor să vină personalităţi din diferite domenii care să dialogheze cu cei din sală despre orientarea profesională, despre piedicile de care te poţi poticni, dar mai ales despre calităţile pe care trebuie să le pui în valoare. Până acum în faţa liceenilor au venit foşti elevi, artişti, ziarişti. „Continuăm seria întâlnirilor cu oameni care să vă ajute într-un moment al vieţii voastre să vă hotărâţi în alegerea unui drum în viaţă. Tinerii inteligenţi trebuie să-şi ridice vocea să fie auziţi aici, dar şi în afară”, a punctat profesor Gabriela Mărieş.

Sfaturi pentru liceeni

În 11 aprilie, invitată a fost Alexandra Crişan, o tânără inteligentă, carismatică şi dornică să transmită din entuziasmul său şi din experienţa sa, celor care se întreabă spre ce direcţie să o apuce la finalizarea studiilor liceale. După absolvirea colegiului băimărean, Alexandra s-a înscris la două facultăţi în Cluj-Napoca. A ales să studieze la Ştiinţe Economice şi la Drept. În final, a renunţat la drept. Şi-a dat seama după o experienţă avută la un program de specializare în Londra că îşi doreşte să urmeze această specializare în străinătate. Aşa că a absolvit la Cluj doar Ştiinţele Economice, specializarea contabilitate. Ulterior a luat drumul Olandei, studiind dreptul internaţional şi european la Universitatea din Groningen. Alexandra Crişan a învăţat că „trebuie să ştii când să renunţi la un alt lucru şi să o iei în altă direcţie”. Pe de altă parte, tânăra mărturiseşte că dacă în timpul facultăţii la Cluj nu era foarte populară, ulterior a ales să se implice mai mult şi în activităţile din afara cursurilor. De altfel, a fost chiar vocea studenţilor din Olanda, pentru că a fost votată în Consiliul Universităţii. Şi-a dat seama că trebuie să respecţi fiecare persoană care e lângă tine, indiferent că e sau nu pe o poziţie înaltă. Poţi cunoaşte oameni deosebiţi nu numai la întâlniri sofisticate, ci chiar şi unde nu te aştepţi. La un moment dat, ea a avut şansa de a sta de vorbă cu preşedintele Sony din Japonia. Era un domn cu care intrase în vorbă la aeroport şi abia la finalul discuţiilor a aflat cine era. Alexandra Crişan i-a mai sfătuit pe liceeni să îndrăznească să vorbească în public, pentru că „e un mod de a deveni mai confortabil cu oamenii din jurul tău”. Trebuie să fii însă un om cu coloană vertebrală, să fii deschis cu cei din jur şi să fii tolerant în raport cu ceilalţi. La finalul întâlnirii, liceenii au avut ocazia să-i adreseze Alexandrei Crişan întrebări.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ