Muzeul Satului a înviat de Paşte!

0
544

În a treia zi de Paşte, la Muzeul Satului Maramureşean din Sighetu Marmaţiei, a avut loc a patra ediţie a evenimentului „Paşti în Maramureş”. Organizatorii (Primăria Sighetu Marmaţiei, Centrul Cultural şi Muzeul Maramureşului) au dorit să promoveze nu doar muzica, jocul, portul popular, meşteşugurile şi bucatele specifice de Paşti, dar şi să dea viaţă gospodăriilor de acum o sută-două de ani reconstruite aici.
Animaţie mare a fost la gospodăriile din Sighetu Marmaţiei, (cu Ileana Matus, Mihai Chiş şi Ansamblul Mara), Săpânţa, Onceşti, Călineşti, Bogdan Vodă, Bârsana, Moisei, Giuleşti dar şi la cea din Câmpulung la Tisa unde au venit 3 persoane din Slatina (Ucraina). Gazdele au prezentat elemente din tradiţiile, obiceiurile şi bucatele preparate de Paşti, de la şuncă la friptură de miel, drob, pască, ouă împistrite, sarmale şi cârnaţi, dar şi horincă. Oaspeţii şi vizitatorii au fost invitaţi să guste din preparate, dar şi la joc. Ei au horit împreună cu grupurile artistice acompaniate de tarafurile locale fel de fel, adică, pe lângă instrumentele tradiţionale ceteră, zongură şi dobă am văzut şi acordeon sau instrumente de suflat. Vremea a fost potrivit de bună şi boghet de cald la soare. Peste 1.500 de sigheteni sau turişti s-au perindat pe uliţele muzeului sau prin ocoalele gospodăriilor ţărăneşti, printre tarabele cu artizanat şi expoziţii de artă populară, de la cioplituri în lemn, la zgărdane sau icoane pe lemn şi sticlă. A fost vernisată expoziţia “Întoarcerea. Aceleaşi locuri, aceleaşi persoane”, a fotografului italian, Virgilio Bardossi. Muzeul Maramureşului a prezentat o expoziţie retrospectivă a evenimentului „Paşti în Maramureş” şi o expoziţie cu unelte din gospodăria ţăranului ro­mân.
PASTImm-007Olandeza Eveline Bervoets expunea cărţi poştale şi printuri de artă, intitulate povestioare în culori din Breb – mirificul sat unde are o mini-pensiune agro-turistică. Dumitru Pop – Tincu, urmaşul lui Stan Pătraş avea şi el expuse icoane şi sculpturi în lemn. O creatoare din Vişeu de Jos expunea zgărdane.
Din cele 4 oraşe şi 32 de comune invitate din Maramureşul istoric au venit în gospodăriile reconstituite în Muzeul satului doar reprezentanţii a 10 localităţi. Îmbrăcaţi în straie populare au fost nu doar primarii Anuţa Bizău din Bogdan Vodă, Matei Godja din Onceşti, Gheorghe Stan din Săpânţa sau Teodor Ştefanca din Bârsana, dar şi primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli, gazda care a dat drumul la petrecere, dar nu înainte de o rugăciune rostită de protopopul ortodox de Sighet pr. Vasile Aurel Pop.
PASTImm-022Tonetele cu frigărui, friptane şi berici, mesele şi băncuţele aferente au fost amplasate la poalele dealului, la intrarea în Muzeu, întrucât nici pe uliţele satului dar nici în cele 39 de gospodării din lemn nu este permis focul deschis sau fumatul. Pompierii şi jandarmii au fost la post. Am văzut vizitatori sau turişti nu doar din ţară, dar şi din Israel, SUA, Germania, Italia, Franţa, Spania sau Irlanda – dacă nu-l considerăm pe Peter Hurley, român. Au fost acolo şi artiştii fotografi participanţi la tabăra de profil din Poienile de sub Munte. Am fost şi eu…încântat de o plimbare pe jos printre culori şi veselie, o trecere rapidă în revistă a satului maramureşean reînviat de Paşte în Muzeu. Şi erau acolo şi Gheorghe Todinca, directorul Muzeului Maramureşului, Spiridon Pralea, directorul Centrului Cultural, dar şi Mihai Dăncuş, unul dintre ctitorii superbului Muzeu al Satului din Sighetu Marmaţiei, început acum vreo 4 decenii şi inaugurat în 1981.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ