A VIII-a ediţie a Întâlnirii tinerilor greco-catolici din Maramureş

0
397

Peste 1.200 de copii şi tineri au fost prezenţi la cea de-a VIII-a ediţie a Întâlnirii Tineretului din Eparhia greco-catolică de Maramureş, care s-a desfăşurat în parohia Seini.
Ca în fiecare an, întâlnirea s-a desfăşurat prin îmbinarea momentelor de rugăciune şi meditaţie cu cele de socializare şi artistice. Ziua a început cu Sfânta Liturghie, celebrată de către Preasfinţitul Vasile Bizău, împreună cu cei peste 30 de preoţi prezenţi. Masa de prânz luată împreună a fost prilej de bună dispoziţie şi socializare pentru tinerii participanţi, având astfel ocazia să cunoască între ei sau să se reîntâlnească cu vechi prieteni din alte parohii. Cateheza pentru copiii de 9-13 ani a fost ţinută de către pr. Vasile Trifoi, iar cea pentru tinerii de 14-30 de ani a fost ţinută de către pr. Ioan Laurenţiu Costin.
Pr. Vasile Trifoi le-a vorbit copiilor despre faptul că dintre cele 5 simţuri pe care le are omul, doar auzul nu poate fi controlat, iar acest lucru însemnă că „noi trebuie să fim mereu dispuşi să ascultăm… să ascultăm Cuvântul lui Dumnezeu”. Părintele a explicat ce este Biblia, cine este autorul Bibliei şi faptul că ei, copiii de astăzi trăiesc într-o epocă istorică privilegiată, în care este foarte uşor să intri în contact cu Cartea Sfântă, întrucât noile tehnologii ne avantajează în acest sens: „Dacă în trecut, în limba română, existau puţine traduceri ale Bibliei şi fiecare familie deţinea un singur exemplar sau nu deţinea deloc Biblia, în prezent, traducerile s-au înmulţit şi avem şi posibilitatea de a descărca aplicaţii, de a avea cartea în format electronic sau de a o citi online direct de pe telefonul nostru mobil”.
IETC-5-(1)Părintele Laurenţiu Costin le-a vorbit acestora despre adevărata esenţă a vieţii noastre pământeşti, despre ce înseamnă a fi cu adevărat creştin, lucru deloc simplu de realizat şi modul în care „citirea şi ascultarea Bibliei ne poate ajuta să creştem în înţelepciune, precum şi să evităm lucrurile dificile în viaţă”, deoarece „dacă citim Biblia şi simţim alături de ea, observăm că ea este o oglindă pentru noi, pentru situaţiile pe care le trăim şi citind-o mai departe, găsim în ea rezolvarea situaţiilor complicate”. Acesta i-a îndemnat pe tineri să se ferească de logica comparaţiei în ce priveşte lucrurile materiale, deoarece acest lucru poate deveni o limită în aspiraţiile lor: „Noi suntem chemaţi să fim fii ai lui Dumnezeu, iar fiii lui Dumnezeu trebuie să aibă aceeaşi calitate a lui Dumnezeu”, a afirmat părintele.
Catehezele preoţilor au fost aprofundate în cadrul întâlnirilor pe grupuri mici conduse fiecare de câte un preot moderator, precum şi prin activităţi creative ce au avut loc în interiorul şi în curtea şcolii din apropierea bisericii. A avut loc programul artistic, moment în care 5 parohii au prezentat scenete, cântece, jocuri şi dansuri tradiţionale. La sfârşitul zilei, a avut loc înmânarea crucii şi însemnelor întâlnirii tinerilor din Protopopiatul de Sighet, protopopiat gazdă IETC 2018.
Evenimentul a fost organizat de către Biroul Pastoral Eparhial în colaborare cu parohia Seini, preot şi protopop Sălăgean Ioan.
(o.l.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.