Caravana CinEd pentru şcoala primară, în Baia Mare

0
367

În perioada mai-iunie 2017, a doua ediţie a caravanei CinEd pentru şcoala primară aduce filme din patrimoniul european micuţilor din 6 localităţi din România: Bucureşti, Timişoara, Baia Mare, Focşani, Păuleşti Vrancea şi Piteşti.
Prima oprire are loc în Baia Mare, azi şi mâine, la Şcoala Gimnazială „George Coşbuc”, unde vor avea loc şase proiecţii de film pentru elevi, urmate de discuţii. CinEd este o iniţiativă europeană care îşi propune să îmbunătăţească şi să încurajeze dezvoltarea programelor de educaţie cinematografică adresate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 19 ani. Proiectul este dezvoltat de Institutul Francez din Paris în parteneriat cu şapte ţări europene: Spania, Portugalia, Bulgaria, Italia, Cehia, Finlanda şi România, unde programul CinEd este coordonat de Asociaţia Culturală Macondo (pentru elevi şi cadre didactice din învăţământul primar) în colaborare cu Societatea Culturală NexT (pentru segmentele gimnaziu şi liceu).

Proiect gratuit de educaţie cinematografică

CinEd pleacă de la premisa că educaţia cinematografică este un element cheie în educarea tinerilor în epoca digitală. Scopul programului este acela de a crea un prim model de strategie pentru dezvoltarea educaţiei cinematografice la scară largă, implicând un număr cât mai mare de profesori, învăţători şi elevi.
Filmele selectate de critici de film din cele şapte ţări partenere împreună cu reprezentanţi ai Cinematecii Franceze şi resursele pedagogice create special pentru nevoile de învăţare ale elevilor sunt puse la dispoziţia tuturor profesorilor, învăţătorilor, şi elevilor interesaţi, gratuit, prin intermediul unei platforme online special concepute.
Mai mult, graţie proiecţiilor şi întâlnirilor cu profesioniştii din domeniu, elevii implicaţi în primă fază în program vor fi încurajaţi să descopere vizionarea filmelor ca activitate culturală şi vor fi ajutaţi să-şi dezvolte abilităţile de înţelegere a mesajelor audiovizuale în general şi a filmelor, privite ca obiecte artistice, în particular.

Accent pe utilizarea independentă a platformei CinEd

Totodată, o latură importantă a strategiei CinEd o reprezintă formarea în domeniul educaţiei cinematografice a unui număr cât mai mare de profesori şi învăţători, corelată cu dezvoltarea unei metodologii în baza căreia aceştia să poată continua să realizeze activităţi similare, în mod independent, folosindu-se de filmele şi materialele existente pe platformă.
În acest sens, sunt organizate trei formări pentru cadrele didactice din învăţământul primar, bibliotecari şi agenţi culturali interesaţi de proiecte de educaţie cinematografică formală sau nonformală. Primele două formări au avut loc la Iaşi şi Bucureşti, iar cea de-a treia va avea loc în perioada 25-26 mai, la Timişoara, în parteneriat cu Institutul Francez din Timişoara.
CinEd pentru şcoala primară este un program susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale şi de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Cadrele didactice sunt invitate să se înscrie la formare şi/sau pentru a găzdui la clasă activităţi de pe platforma CinEd la adresa de e-mail cined.macondo@gmail.com.  (g.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.