Comuniune Eclezială – Eparhia de Maramureş şi Sfântul Scaun

0
1226

„O dată istorică foarte importantă este ziua de 10 Mai 1927, când s-a semnat Concordatul dintre România şi Sfântul Scaun, moment ce a prilejuit începutul unui parcurs de colaborare, prin care, ulterior, s-a înfăptuit crearea Eparhiei de Maramureş. Aşadar, s-au împlinit zilele acestea 90 ani de la acest moment istoric din viaţa României moderne.
Expoziţia de faţă caută, prin urmare, să fie un fir de lumină în acest pelerinaj pastoral şi cultural al Eparhiei de Maramureş. Imaginile-document şi documentele oficiale din perioada promulgării Bulei Papale Sollemni Conventione din data de 5 iunie 1930, prin care se înfiinţa Eparhia de Maramureş, sunt astăzi aduse la lumină pentru a cuprinde mai bine memoria trecutului”. Sunt cuvintele părintelui George Marius Nicoară, responsabil al departamentului pentru cultură din cadrul Episcopiei greco-catolice de Maramureş, rostite în cadrul Simpozionului cu titlul Comuniune Eclezială – Eparhia de Maramureş şi Sfântul Scaun, care a avut loc vineri, 12 mai 2017 la Centrul Millennium din Baia Mare. În cadrul evenimentului a avut loc şi expoziţia de documente (preluate atât din Arhivele Secrete Vaticane şi Arhivele Congregaţiei pentru Bisericile Orientale din Roma, precum şi documente din Arhivele Naţionale ale României) care atestă începuturile Eparhiei de Maramureş şi numirea primului titular al Scaunului Episcopal din Baia Mare – Episcopul Dr. Alexandru Rusu.
Preasfinţitul Vasile Bi­zău a vorbit despre termenul Comuniune, pe care l-a numit „un termen foarte drag mie”: „Chiar dacă Eparhia noastră în forma ei actuală, ca structură ecleziastică este una relativ tânără, fiind înfiinţată în anii 30 ai secolului trecut de către Papa Pius al XI-lea, ea îşi are rădăcinile mai adânci în istoria poporului român din Transilvania şi nu numai, întinzându-se până în timpul nedefinit al dorinţei de unitate a creştinilor din toate timpurile”, a spus Ierarhul.  Cât despre expoziţia de documente, aceasta „ne oferă o fărâmă de istorie a începutului celei de-a cincea eparhii româneşti în comuniune deplină cu Sfântul Scaun apostolic al Romei şi ne invită totodată să o vedem într-o poveste mai amplă a Bisericii Române Unite…”
În cadrul evenimentului au conferenţiat oaspeţi de seamă, precum E. Sa Jean-Louis Bruguès – Arhivist şi Bibliotecar al Sfintei Biserici Romane, precum şi prof. dr. Ovidiu Augustin Ghitta – Decan al Facultăţii de Istorie şi Filozofie din Cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca.
Un salut călduros publicului din partea Excelenţei Sale Miguel Maury Buendia – Nunţiu Apostolic la Bucureşti, care a făcut şi o scurtă prezentare a Monseniorului Jean-Louis Bruguès, cel care a făcut posibilă şi preluarea de documente din Arhivele Vaticane. Acesta din urmă a ţinut un discurs în care a vorbit despre Biserică şi memorie, identitate si încredere: „Cine şi-a pierdut propria memorie, şi-a pierdut automat şi propria identitate şi devine incapabil să se conducă. Cine e atins de amnezie, nu are viitor – a spus Arhiepiscopul.
Profesorul dr. Ovidiu Augustin Ghitta a ţinut un discurs animat de experienţe şi memorii personale, întrucât dânsul provine dintr-o familie care a dat Bisericii preoţi rămaşi în rezistenţă pe perioada comunistă alături de primul Păstor al Eparhiei – Episcopul Alexandru Rusu.
În cadrul evenimentului a avut loc şi lansarea cărţii „Scrisori  Pastorale” a Episcopului dr. Alexandru Rusu (Ed. Surorile Lauretane), care cuprinde toate scrisorile pastorale scrise de către Preasfinţitul Rusu, cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun şi Paşti şi cu ocazia începutului postului Paştelui.
Prezenţi la simpozion au fost Episcopii greco-catolici: PS Virgil Bercea, PS Florentin Crihălmeanu şi PS Alexandru Mesian, Arhiepiscopul romano catolic Ioan Robu, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi preoţi şi credincioşi de pe teritoriul eparhiei.
Începând cu data de 16 mai, expoziţia de documente va fi mutată la Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu din Baia Mare şi va rămâne deschisă publicului timp de o săptămână, între orele 8,00-19,00. Ulterior, aceasta va fi mutată în fiecare Sediu Protopopial pe rând, pentru a fi vizitată de către credincioşii întregii eparhii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.