Mii de credincioşi şi zeci de preoţi la Cimitirul Săracilor din Sighet

0
1244

„Cinstirea adusă martirilor îngropaţi în Cimitirul Săracilor ar fi de prea puţin folos dacă nu ar deveni pentru noi toţi un imbold spre a fi mai buni creştini”, a afirmat Excelenţa Sa Miguel Maury Buendia, Nunţiu Apostolic pentru România şi Republica Moldova, în cadrul omiliei rostite la Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmaţiei, cimitir care s-a făcut loc de pelerinaj anual pentru toţi credincioşii Bisericii Catolice din România.
Aici s-au adunat sâmbătă, 13 mai, mii de credincioşi împreună cu zeci de preoţi nu doar din Eparhie, ci din întreaga Românie, precum şi Ierarhi ai Bisericii Catolice de ambele rituri: ÎPS Ioan Robu, PS Petru Gherghel (prezent anual la acest pelerinaj), PS Virgil Bergea, PS Florentin Crihălmeanu, PS Claudiu Pop, PS Vasile Bizău pentru a se ruga împreună pentru sufletele episcopilor martiri trecuţi la Domnul în perioada neagră a comunismului, îngropaţi aici în gropi comune şi pentru a se alimenta cu speranţa că aceşti episcopi vor fi ridicaţi cât mai repede la cinstea altarelor. Oaspeţi de onoare au fost prezenţi în acest an la pelerinaj: Nunţiul Apostolic şi Excelenţa Sa Jean-Louis Bruguès – Arhivist şi Bibliotecar al Sfintei Biserici Romane. La ora 9:20, au pornit cu toţii în procesiune de la Memorialul Durerii (din centrul oraşului) şi până în periferie, la locul unde este aşezat cimitirul. Au mers cântând pricesne şi recitând rugăciuni, citind fragmente din cărţi scrise despre viaţa episcopilor martiri şi lecturi din Sfânta Scriptură.
Cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii, celebrate în cimitir, a fost rostit de către Nunţiul Apostolic Miguel Maury Buendía, care, reluând gândurile referitoare la profilul martirului din predica pe care Papa Francisc a rostit-o în cea de-a doua zi de Crăciun a anului trecut, a afirmat: „Iertarea dăruită de către martiri  înainte de a muri îi apropie pe aceştia de Domnul, iar nouă ne arată ce atitudine se cuvine să avem ca şi creştini… Iertarea este cea mai înaltă formă a dăruirii… Prin iertare învingem răul cu binele. Iertarea ne face liberi, liberi de ură şi de resentiment (…)”.
Scriitoarea Ana Blandiana a trimis un frumos mesaj participanţilor la pelerinaj, în care şi-a exprimat admiraţia pentru constanţa cu care se desfăşoară în fiecare an, numind această „tradiţie a pelerinajelor la mormintele martirilor unul dintre cele mai frumoase şi emoţionante lucruri care se desfăşoară de ani de zile în România”. „An de an, iniţiativa dumneavoastră îşi măreşte ecoul şi utilitatea într-o Europă care se îndoieşte de propriile ei rădăcini creştine şi în ciocnirea implacabilă a civilizaţiilor riscă să fie înfrântă nu pentru că nu are destulă putere, ci petru că nu are destulă credinţă nici în Dumnezeu şi nici în propria ei definiţie”. „Cu ferma convingere că numai acesta este drumul, un drum pe care dumneavoastră îl faceţi în mod simbolic şi concret între locul suferinţei şi cel al vieţii veşnice, îl rog pe Dumnezeu să ne dea tuturor puterea de a rămâne noi înşine, neclintiţi în credinţă, singura în stare să salveze lumea care a fost a înaintaşilor noştri şi trebuie să ajungă mereu vie la cei ce ne vor urma”, a transmis scriitoarea.
La sfârşit, Preasfinţitul Vasile a mulţumit tuturor pentru prezenţa la pelerinaj, subliniind faptul că, într-o zi ploioasă cum este aceasta, „noroiul de pe picioare ne va aminti de acest pământ, care este un pământ sfinţit de jertfele înaintaşilor, de fericitul Anton Durcovici, de Preasfinţiile lor Episcopii care aşteaptă să fie făcuţi Fericiţi, de jertfele tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru credinţă, pentru idealuri şi pentru Hristos”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ