Asemănarea dintre om şi computer

0
190

Atacul cibernetic de vinerea trecută a fost a doua bătălie din războiul mondial al calculatoarelor, după ce prima a fost cîştigată de hackerii victorioşi ai WikiLeaks. Breşa de securitate găsită în sistemele de operare a fost lărgită de virusul robotic ce a distrus reţele de informaţii nepublice, producînd haos informatic, pe plan global fiind criptate sute de mii, poate milioane de baze de date. Nu curge sînge, ci sînt blocate computerele. DIICOT a deschis un dosar penal in rem, dar fără şanse de a-i depista pe infractori.
Eficienţa computerelor digitale este umbrită de aceste atacuri care au găsit călcîiul lui Ahile în sistemul de operare Windows. Inteligenţa artificială pare fragilă, funcţionează digital, de această slăbiciune a computerului profită hackerii, care criptează baza de date din computer, iar decriptarea costă. E perturbare, alterare, acces ilegal, furt! Anunţaţi imediat la alerts@cert.ro.
Neuronii sînt mai lenţi decît microprocesoarele, dar creează informaţii, nu doar execută comenzi. Omul nu poate fi oprit, în timp ce PC-ul este scos din reţea şi restartat. Chiar dacă memoria computerului o depăşeşte pe a omului, calitatea sinapselor nu are rival. Computerul poate executa două operaţii în acelaşi timp, omul doar una. Ambii se pot îmbolnăvi, dar creierul încă nu putem să-l reparăm, nici nu ştim exact cum funcţionează, spre deosebire de computer.
Depăşim idilismul erei informaţionale chiar în această perioadă. Sfatul IT-iştilor este să protejăm computerele personale de atacurile cibernetice (aşa cum protejăm casa şi autoturismul de hoţi), prin luarea de măsuri de securitate, detectare, antivirus, actualizarea sistemelor de operare Windows, nedeschiderea fişierelor şi link-urilor necunoscute (nu laşi să intre în casă nici un străin). Facem periodic copii de siguranţă (backup) pentru datele importante. În caz de infectare cu ransomware, deconectaţi computerul de la internet. Un singur calculator infectat va infecta o reţea întreagă şi virusul se poate răspîndi mai departe. Soluţia este dezinfectarea şi restaurarea fişierelor (dacă există copii ale informaţiilor). Securitatea informatică devine o problemă naţională, de care se ocupă instituţii de stat specializate, în baza Strategiei de Securitate Cibernetică a României.
Guvernul şi companiile sînt datoare să investească în protecţia datelor personale ale cetăţenilor, pe care le deţin. Atacul recent a fost barbar, s-a bazat pe armament digital ofensiv construit şi scăpat în virtual de agenţia americană pentru siguranţă NSA – o bilă neagră pentru SUA. Vor apărea desigur softuri noi, mai sigure, iar utilizatorii vor plăti, fiind dependenţi de menţinerea reţelelor electronice de informaţii. Trebuie dar să ne protejăm atunci cînd intrăm în spaţiul cibernetic. Ciudat este faptul că atacul Wannacry a putut porni de la o persoană care vrea să facă rău întregii lumi. Ceea ce în viaţa de stradă nu se poate, în spaţiul virtual este posibil ca un singur infractor să perturbe o lume. Situaţia ar fi şi mai periculoasă dacă un stat infractor (suspiciuni există) ar încerca să distrugă informaţiile din reţeaua globală de computere.
Conştienţi de aceste pericole, ne putem proteja datele din memoria hard prin parolă sau prin metode de securitate. În caz de atac, trebuie să informăm poliţia, fapta fiind pedepsită de Codul penal prin 3 articole. Pînă la urmă, calculatorul este o maşină programabilă ce poate memora, reda şi procesa date. În era informaţională (noi abia am intrat), ne schimbăm modul de viaţă şi de muncă în funcţie de computere, pe care vom încerca mereu să le facem să semene cît mai mult cu noi. Am auzit pînă acum de atac cerebral, de atac de cord, iar de acum avem şi atac cibernetic, ce blochează nu creierul, nici cordul, ci informaţiile.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.