Până la 85 de ani, a fost agent sanitar, asistent, moaşă şi stomatolog!

0
2275

S-a născut în anii ‘30, a împlinit 85 de ani de curând, este un fidel cititor al ziarului nostru şi a făcut de toate în viaţă. Este vorba despre Vasile Rus, fost agent sanitar în Valea Chioarului, ca meserie de bază. Omul însă a făcut pe medicul, a fost moaşă, dar şi medic stomatolog în sat.

Deşi era intelectualul satului, fiind un om citit, abonându-se la ziarul «Pentru Socialism» încă din anii 60, Vasile Rus a ştiut să se înţeleagă cu toată lumea. Omul ne-a povestit câte ceva despre ce a însemnat viaţa lui până la această venerabilă vârstă: „M-am născut în 25 aprilie 1932. Am făcut şcoala sanitară în Satu Mare şi cred că am învăţat în 10 luni cât alţii în doi ani şi am intrat direct în serviciu în 15 septembrie 1950, în Săcălăşeni. Am fost sanitar. În ’53 am plecat în armată şi am făcut 3 ani. Am fost fiu de chiabur. Când m-am întors din armată m-am dus în Valea Chioarului pentru că postul meu din Săcălăşeni a fost ocupat de un alt coleg de-al meu. Ajungând acolo, m-am tot stabilit în acest loc frumos. Mi-a plăcut comuna Valea Chioarului. Când ieşeam în drum, aveam deja mijloc de transport către Şomcuta Mare, Baia Mare sau în cealaltă direcţie către Cluj. În 1990 m-am pensionat”.
„Doctorul” din Fericea a asistat şi la naşteri!
Temerarul agent sanitar a fost cunoscut ca un om cu bun simţ, preferând să vorbească cu oamenii în loc să-i amendeze. Pe lângă faptul că a asistat la mai multe naşteri în comună, pe post de moaşă, Vasile Rus a îndeplinit şi rolul de medic stomatolog, după cum ne-a explicat chiar el: „Cât am fost agent sanitar igienist, la dispensarul medical, am dat o singură amendă şi nici pe aia nu a plătit-o cel amendat. Am fost blând cu amenzile deoarece am văzut că apa vine de sus în jos şi nu invers! Localitatea era de aşa natură că ai fi putut în fiecare zi să-l amendezi pe om, dar degeaba l-ai fi amendat că nu l-ai fi schimbat! Mai bine mă certam cu oamenii şi le spuneam faceţi aşa sau aşa, că aşa-i bine. Am învăţat să fac şi injecţii. Făceam şi zece pe zi câteodată. Se plătea 3 lei pe injecţia făcută, dar eu n-am cerut niciodată bani. La dispensarul uman am făcut de toate, inclusiv am asistat naşteri! Era prin 1967 parcă, în luna lui februarie. Zăpada era de 40 de cm. A venit un om cu sania, cu un căluţ, cu nevasta că naşte. Pe când m-am dus, deja femeia era în travaliu. Am fugit în casa de naşteri, am dat telefon după salvare, să vină cu moaşa. Mi-am luat sculele medicale şi când m-am întors la femeie, aceasta năştea deja. I-am tăiat buricul copilului şi pe când a sosit salvarea, am luat eu nou-născutul, l-am înfăşat şi l-am dus că sosise moaşa. Ea a întrebat: Cine a înfăşat copilul ăsta? Eu! Am răspuns…Apoi poţi fi moaşă, mi-a spus ea. De asemenea, m-am ocupat şi de tras de măsele. Înainte îi dădeam un pahar de horincă pacientului, să se spele în gură şi îi spuneam: griji să nu mănânci lapte sau mâncare gătată cu lapte! Deci am fost şi dentist! Lumea m-a respectat întotdeauna, că am ştiut cum să-i ajut pe fiecare şi mă respectă toţi şi în ziua de astăzi! Am fost şi «doctorul» din Fericea, cum s-ar spune…”.

Este cititor fidel al Graiului Maramureşului

Vasile Rus era un om citit încă din tinereţe. Astfel, el se punea la zi tot timpul cu ştirile. A fost abonat la ziarul „Pentru Socialism” încă din anii 60 şi mai apoi la „Graiul Maramureşului”, de la prima apariţie: „Pot spune că am fost intelectualul satului, dar am ştiut cum să discut cu toată lumea, pentru că eu eram de la ţară. Nu mi-a plăcut niciodată oraşul. În ’56 am avut post în Baia Mare, când am terminat armata, dar nu mi-a trebuit. De loc mă trag din Arieşul de Pădure, de lângă Baia Mare. Am fost abonat la ziar încă din 1962. Pe atunci era «Pentru Socialism» şi de atunci îl tot citesc zilnic. De peste 25 de ani citesc „Graiul Maramureşului” la care sunt abonat. Am vrut să fiu şi membru de partid, că eram cinstit, onest, dar nu m-au primit. Nu am încăput între ei!”, a conchis Vasile Rus. Noi îi mulţumim pentru fidelitate, îi urăm un sincer „La mulţi ani!” pentru cei 85 de ani împliniţi şi sperăm să fim alături de el şi la 100!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.