David Lăuran, matematician de frunte la 13 ani

0
1854

David Lăuran va împlini 14 ani abia peste două săptămâni, dar deja se poate mândri cu rezultate remarcabile obţinute la importante concursuri de matematică şi informatică. Adolescentul se dovedeşte a fi un adevărat talent la materiile reale, ţinând cont de performanţa şcolară înregistrată până în prezent. A terminat toţi anii şcolari cu 10 pe linie şi ce e şi mai surprinzător, băiatul nu ia lecţii în particular la materiile reale pe care pare să le aibă “în degetul mic”. În plus, a ajuns să frecventeze cursuri de excelenţă la matematică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Serios şi tăcut, aşa cum îi şade bine unui matematician, analizând parcă fiecare cuvânt pe care îl rosteşte, David Lăuran mărturiseşte cu modestie că în acest an a obţinut Medalia de argint la faza naţională a Olimpiadei de Informatică şi Medalia de bronz la Olimpiada Naţională de Matematică. S-a născut în Cluj-Napoca, dar e maramureşean după părinţii săi.  A copilărit în Baia Mare, dar de prin clasa a II-a s-a mutat în Cluj-Napoca, acolo unde învaţă în prezent, fiind elev în clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială „Horea”.

R: O nouă performanţă şcolară ai înregistrat în acest an. Despre ce este vorba?
D.L.: Am obţinut bronz la Olimpiada Naţională de Matematică şi argint la Olimpiada Naţională de Informatică.
R: Nu e pentru prima dată când ajungi pe podium la olimpiadele naţionale. Ce alte rezultate deosebite ai obţinut de-a lungul anilor şcolari?
D.L.: În clasa a cincea am luat menţiune la concursul „Grigore Moisil” şi locul 2 la concursul „Pitagora”, ambele la matematică. În clasa a şasea premiul I la Olimpiada Judeţeană de Informatică, menţiune la „Grigore Moisil” la informatică şi locul 1 la concursul „Pitagora” la matematică. Anul acesta am mai obţinut premiul I la Olimpiada Judeţeană de Informatică, premiul II la cea de matematică, o menţiune la „Grigore Moisil”şi locul 2 la concursul „Gheorghe Lazăr”, amândouă la matematică. Am obţinut premii şi la şah, cum ar fi locul 1 pe judeţ cu echipa şcolii la olimpiada şcolilor gimnaziale, obţinut de două ori, în clasa a patra şi a şasea.
R: Care sunt materiile preferate?
D.L.: Cel mai mult îmi plac matematica şi chimia.
R: Cam cât timp dedici studiului?
D.L.: În total, incluzând temele, pregătirea la matematică şi informatică şi alte activităţi cum ar fi cititul, în jur de trei ore pe zi. În vacanţe citesc mai mult, în jur de 100 de pagini zilnic.
R: Foarte mulţi tineri sunt dependenţi de jocuri pe calculator sau telefon. Cum reuşeşti să stai departe de aceste tentaţii?
D.L.: Uneori mă joc şi eu, însă când observ că m-am jucat prea mult reuşesc să mă opresc fără prea mari eforturi, realizând că pot face alte lucruri.
R: Ce îţi place în timpul liber să faci?
D.L.: Să merg la prieteni sau să mă întâlnesc cu ei în oraş.
R: Ce sfat le-ai da tinerilor de vârsta ta?
D.L.: Să îşi urmeze pasiunile.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.