MARAMUREŞ – EGIPT, căi deschise spre o fructuoasă cooperare culturală şi economică

0
1071

Că ideile şi spiritualitatea emerg frecvent unor reuşite în orice activitate, fie ea economică, financiară, fie politică sau diplomatică, nu încape nicio îndoială, chiar dacă acest fapt nu se vede prea lesne cu ochiul liber. O privire iniţiată în decriptarea ţesăturii sociale poate depista atât cauzele ce preced şi generează evenimentele, cât şi consecinţele ce decurg din ele. Această interdeterminare se fundamentează desigur pe celebra afirmaţie noutestamentară potrivit căreia cuvântul este începtul tuturor lucrurilor, el deschide calea oricărei înfăptuirii.
Cultura şi literatura – deschizând perspective, bătătorind căi
Recenta vizită în Egipt a delegaţiei Consiliului Judeţean Maramureş în fruntea căreia s-a aflat chiar preşedintele, Dl Gabriel Valer Zetea, însoţit de câţiva consilieri judeţeni şi reprezentanţi ai ANCI-Proema, a creat un astfel de efect. Un impact economic cu punct de start în activităţi livreşti şi editoriale derulate chiar în oraşul de pe Săsar, aici la limita nordică a României.
Editura Proema şi Asociaţia Nord pentru Cooperare şi Integrare au ca motivaţie a prodigioasei lor activităţi editoriale şi livreşti o veche afecţiune şi o preţuire aparte pentru valorile cultural-spirituale ale Orientului. Proiectele lor editoriale se derulează pe linia unei valorizări de esenţă atât a specificului românesc, cât şi a specificului altor arii culturale, cu precădere a celor din Orient. Vizita delegaţiei maramureşene la Cairo a fost anticipată de o consistentă activitate editorială şi livrescă pe care s-a şi fundamentat de altfel. Amplul proiect România în lume – imagine, cultură, spiritualitate a cuprins printre alte acţiuni şi traducerea din literatura egipteană şi tipărirea recentă a romanului „Cele şapte porturi ale iubirii” de Ali Al Qasimi, membru al Academiei de Limbă Arabă de la Cairo şi editarea volumului liric bilingv „Consonanţe poetice”, conţinând un număr de poeţi reprezentativi din literatura egipteană şi, respectiv, din literatura română. Acestor valoroase cărţi recente li s-a adăugat notabila şi eleganta ediţie în limba arabă a albumului „Săpânţa”. Sub această pecete culturală s-au derulat toate momentele şi toate discuţiile de-a lungul celor patru zile de vizită în Egipt. Cultura, literatura, cărţile au creat în acest caz nu numai o trainică punte de legătură, ci şi o puternică motivaţie de ambele părţi, argument consistent pentru iniţierea unor relaţii economice şi cultural-educaţionale de interes reciproc.

Primire ceremonioasă la Academia de Limbă Arabă din Cairo

Pe cât de scurtă, pe atât de densă şi interesantă de la un moment la altul, întreaga vizită s-a desfăşurat în spirit constructiv şi empatic, cu interes sporit atât pentru gazde, cât şi pentru oaspeţii români. Mai multe momente cordiale şi emoţionante au întărit ideea continuării relaţiilor culturale existente între Egipt şi România şi transferul lor inclusiv în plan economic, comercial sau de afaceri, precum şi în plan cultural-academic.

Un prim moment emoţionant a fost primirea ceremonioasă a delegaţiei române la cel mai înalt nivel, la sediul Academiei de Limbă Arabă din Cairo, de către preşedintele şi vicepreşedintele prestigioasei instituţii. Înaltul for academic s-a întrunit în şedinţă specială pentru a primi delegaţia română din Maramureş – eveniment atât de onorant şi cu totul rar, după cutumele unei instituţii academice! Editorul de la Proema, Dl Alexandru Peterliceanu a arătat, într-un discurs emoţionant, preţuirea deosebită în România pentru una din cele mai vechi culturi de pe pământ, cea egipteană, care a energizat în timp civilizaţia umană şi culturile din mileniile şi secolele moderne. În finalul emoţionantului laudatio editorul a prezentat proiectul cultural-internaţional derulat de ANCI-Proema, România în lume – imagine, cultură, spiritualitate, detaliind relaţia complexă a acestor instituţii partenere cu ţările arabe şi colecţiile livreşti de cultură şi spiritualitate orientală tipărite la Baia Mare.

Reverenţios şi apreciativ, cuvântul preşedintelui Academiei de Limba Arabă din Cairo, prof. Hassan Mahmoud Abd Al-Latif Al Safhi’e a exprimat disponibilitatea de-a sprijini eforturile depuse în România pentru promovarea parteneriatelor culturale cu literatura şi culturile orientale. Preşedintele a accentuat totodată utilitatea acţiunilor susţinute de Consiliul Judeţean Maramureş, de ANCI şi Proema, adresând mulţumirile de rigoare, felicitările pentru performanţele editoriale, precum şi speranţa în utile şi necesare colaborări viitoare. Cuvântul academicianului Ali Al-Qasimi, foarte apreciativ la adresa oaspeţilor a accentuat în mod special realizările instituţiilor băimărene, insistând pe necesitatea continuării parteneriatului cultural între România (Maramureş) şi ţările arabe. Alocuţiunea preşedintelui CJ, Dl Gabriel Valer Zetea în plenul forului academic de la Cairo, ocazie cu totul specială de-a se adresa unui for academic, a exprimat interesul Consiliului Judeţean Maramureş pentru extinderea, în interes reciproc, a relaţiilor actuale cu ţările orientale şi în alte domenii. În finalul ceremoniei, delegaţia maramureşeană a făcut pentru Academia din Cairo o consistentă donaţie din cărţile editate la Proema-ANCI.

La Uniunea Scriitorilor din Egipt – schimb de opinii şi proiecte viitoare

Întâlnirea cu prof. dr.  Alaa Abdel Hadi, preşedintele  Uniunii Scriitorilor din Republica Arabă Egipt
Întâlnirea cu prof. dr. Alaa Abdel Hadi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Arabă Egipt

Vizita la Sediul Uniunii Scriitorilor din Egipt a fost un al doilea moment intens al întâlnirilor de la Cairo, programat şi organizat special pentru primirea delegaţiei române la cel mai înalt nivel al instituţiei. Din nou, alocuţiuni amiabile şi protocolare. Cuvântul preşedintelui Uniunii Scriitorilor foarte reverenţios şi laudativ la adresa oaspeţilor din Maramureş a fost urmat de cuvântul Dlui Consilier judeţean Gheorghe Mihai Bârlea, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Dl Alexandru Peterliceanu a prezentat un nou proiect editorial primit şi acceptat cu entuziasm de gazde – editarea unui volum bilingv de lirică arabă şi română care să cuprindă pe cei mai reprezentativi 15 poeţi români şi tot atâţia lirici reprezentativi din toate ţările arabe. Volumul va fi lansat în toamnă la Gaudeamus, ediţia 2017, în prezenţa autorilor români şi a celor orientali. Au urmat alocuţiuni ceremonioase din partea scriitorilor egipteni dintre care unii vor fi prezenţi în volum. Preşedintele CJ Maramureş şi-a exprimat susţinerea şi a altor proiecte culturale viitoare în promovarea relaţiilor cu ţările arabe. Elevata întâlnire a fost urmată de o donaţie de carte editată în România, la Baia Mare pentru Uniunea Scriitorilor din Egipt.

În Guvernoratul Al-Gharbiya, la Universitate

Util schimb de opinii şi de experienţă educativă şi administrativă a delegaţiei maramureşene în periplul ei egiptean a fost vizita în Guvernoratul Al-Gharbiya. O scrisoare oficială adresată Dlui Gabriel Zetea, semnată de guvernator, mulţumeşte în elevat stil diplomatic delegaţiei maramureşene pentru onoranta vizită făcută autorităţilor şi instituţiilor din guvernorat. În Universitatea Higher Institute for Managerial Study and Production Technology, delegaţia română a vizitat spaţiile şi s-a întreţinut cu preşedintele instituţiei de învăţământ, domnul Shawky Said şi cu alte cadre universitare. De ambele părţi s-a manifestat interesul pentru dezvoltarea unor relaţii de cooperare în domeniul educaţiei, vizând pregătirea cadrelor didactice, schimbul de studenţi şi de profesori, şi chiar demararea unei cooperări cu Centrul Universitar din Baia Mare. A fost invocată atât de gazde, cât şi de delegaţia maramureşeană intensificarea relaţiilor de interes economic şi posibilitatea unor relaţii de import-export în domeniul zootehnic între România şi Egipt. Delegaţia română a donat pentru Biblioteca Universităţii şi a Primăriei din al Mahallah al Kubra cărţi editate la Proema în Baia Mare.

În vizită la Fabrica de confecţii

Ultimul obiectiv din programul vizitei – cea mai mare fabrică de confecţii din Egipt cu o impresionantă cifră de afaceri şi peste 15.000 de angajaţi, cu exporturi în SUA şi în vestul Europei. Aici, în discuţiile cu managerii şi preşedintele companiei, domnul Hamza Mohamed Abd El Fath şi-a exprimat interesul pentru o cooperare economică consistentă Egipt-România. Compania şi-a manifestat interesul pentru piaţa din România şi chiar pentru organizarea unui posibil centru zonal care să asigure distribuţia în centrul şi sud-estul Europei. De asemenea, preşedintele Misr Spinning and Weaving Company a exprimat interesul de-a participa cu produsele firmei în scop promoţional şi publicitar, la târguri şi festivaluri din România. În replică, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş a adresat preşedintelui invitaţia de a participa în septembrie 2017, împreună cu alte oficialităţi locale, la Festivalul Castanelor de la Baia Mare.
Tot acest periplu egiptean al delegaţiei din Maramureş a fost sprijinit atât de Ministerul Român al Afacerilor Externe, cât şi de Ambasada României la Cairo ai cărei delegaţi au oferit pe tot parcursul vizitei consultanţă şi consiliere pentru delegaţia română. În interacţiunile şi schimbul de opinii amiabil care au avut loc în toate momentele vizitei, s-au iscat idei, proiecte şi iniţiative pentru relaţii viitoare de interes reciproc. S-a dovedit astfel cât de scurtă este în fond calea de la literatură şi cultură la practica social-economică. Într-o astfel de incursiune cultural-diplomatică, din interferenţa de idei şi opinii ale delegaţilor români cu gazdele egiptene s-a construit fundamentul unor proiecte de cooperare cu beneficii certe în viitor pentru ambele părţi.

Prof. Dr. TEREZIA FILIP

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.