Curs festiv la Facultatea de Litere

0
879

Dacă toamna se numără bobocii, „vara, la Facultatea de Litere se numără studenţii absolvenţi”. Tinerii din anii terminali de la specializările din cadrul Facultăţii de Litere şi-au luat rămas bun ieri, 30 mai, de la profesori şi colegi, în cadrul cursului festiv care a avut loc la Casa Tineretului. Este „cea de-a 27-a generaţie de studenţi de la reînfiinţarea în 1990 a Facultăţii de Litere şi a 56-a generaţie de când s-au pus bazele învăţământului superior în Baia Mare”, după cum a remarcat decanul Facultăţii de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, conf univ.dr. Ioan-Mircea Farcaş.

„Fructificaţi-vă tinereţea”

În cadrul festivităţii, absolvenţii au primit sfaturi pe care să le pună în aplicare pe noul drum al vieţii pe care vor merge de acum înainte. „În momentele de restrişte, de încercări şi îndoieli, nu disperaţi: mergeţi înainte pentru că nu e o ruşine să cazi, e o ruşine să nu te mai ridici. Aţi fost sudenţii celei mai frumoase facultăţi care îmbină în mod fericit iubirea faţă de cuvântul – logos, iubirea faţă de Dumnezeu şi semeni şi iubirea faţă de frumos. Închei prin a vă spune: Vivat Crescat Floreat, adică să trăţi, să creşteţi, să înfloriţi”, a accentuat conf.univ.dr. Ioan-Mircea Farcaş. La rândul său, prorectorul universităţii, Petrică Pop Sitar, le-a pus în vedere tinerilor „să vă îndreptaţi cu încredere spre următoarea etapă din viaţă. Bucuraţi-vă şi fructificaţi-vă tinereţea”.

„Să nu alegeţi calea pribegiei”

Absolventi-Litere-005Pe de altă parte, studenţii au fost sfătuiţi să nu contribuie la „urâţirea” societăţii în care trăim prin întrebuinţarea greşită a cuvântului, ci să se străduiască să o înfrumuseţeze. „Sunteţi absolvenţi ai Facultăţii de Litere, v-aş da un sfat: într-o lume care se urâţeşte, care îşi arată faţă întunecată, să puneţi accent pe sacralitatea şi frumuseţea cuvântului. Cuvântul vorbit şi cuvântul scris a ajuns în societatea noastră să se degradeze, încât pe toate canalele şi în stradă, şi în presă s-a degradat într-un mod îngrijorător. Ori, noi, Biserica, suntem cei care punem mare accent pe frumuseţea graiului, pe sfinţenia cuvântului, a logosului şi încercăm să promovăm în comunitate şi societate o viaţă echilibrată, o ţinută decentă, o viaţă comunitară armonioasă”, a spus PS Iustin, episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului. Ierarhul a tras şi un semnal de alarmă. Acesta a evidenţiat importanţa ca actualele generaţii să rămână în ţară pentru că prezenţa fiecărui om e esenţială. „Să nu alegeţi calea pribegiei, pentru că printre străini oricât de performant ai fi, nu eşti de-ai lor. Aici suntem acasă. Fiţi fericiţi că v-aţi născut într-un ţinut binecuvântat, în Maramureş. Fiţi fericiţi că v-aţi născut în familii creştine, promovaţi-vă valorile, nu acceptaţi să fiţi dezrădăcinaţi, nu vă vindeţi şi nu acceptaţi să vi se fure tezaurul interior şi bogăţia sufletească. Nu vă lăsaţi manipulaţi”, a adăugat episcopul maramureşean. În cadrul cursului festiv au mai vorbit, reprezentantul Consiliului Judeţean Maramureş, Cosmin Drulea, prof. univ. dr. Petru Dunca.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.