Prietenii Maramureşului

0
251
Formaţiile folclorice din concurs

Duminică (28 mai), în sala de spectacole de la Casa de cultură din oraşul Tg. Lăpuş şi-n foaierul acesteia, s-a desfăşurat spectacolul-concurs „Maramureşul şi prietenii”, manifestare folclorică din Proiectul educaţional de tradiţii şi obiceiuri „Primăvara în satul românesc”, aflat la a VI-a ediţie.
În foaier, a avut loc un tîrg al meşterilor populari, organizat de Inspectoratul Şcolar Maramureş, Palatul Copiilor din Baia Mare (director Ion Iuga), Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” din Sighetu-Marmaţiei şi Clubul Copiilor din Tg. Lăpuş. Parteneri au fost: Consiliul Judeţean Maramureş, Primăria oraşului Tg. Lăpuş (primar Mitru Leşe), Liceul Teoretic „Petru Rareş” din Tg. Lăpuş şi Asociaţia culturală „Unirea”. Manifestarea a fost difuzată de postul TV Orizont.
Spectacolul de muzică populară a fost un „maraton: solistul vocal Ionuţ Naghi, de la Palatul Copiilor din Oradea, a cîntat „Şi-o cumpărat tata boi”; Adreea Negrea de la Clubul Copiilor din Vatra Dornei; Paula Niţă de la Clubul Copiilor din Miercurea Ciuc; Ansamblul folcloric „Codrişorul” de la Palatul Copiilor din Satu Mare, instructori Nicu Miclăuş şi Ionuţ Rotaru, cu soliştii Aida Negrea, Sara Ciorbă, Călina Molnar, Izabela Roman, Giorgiana Tămaş şi Iulian Goste la vioară. Aplaudat, a urcat pe scenă Grupul folcloric vocal „Florile Lăpuşului” de la Clubul Copiilor din Tg. Lăpuş, prof. instructor Ana Maria Gherman. Cu un repertoriu bine ales, au venit orchestra „Maramureşul” de la Palatul Copiilor din Baia Mare, prof. instructor Marcel Both, şi soliştii Denisa Birta, Larisa Băban, Mara Satmari, Paul Marincaş şi Paul Bele la vioară.
Prezentatoare: Diana Borodi şi Maria Buda, de la Clubul Copiilor din Tg. Lăpuş. Manifestarea a fost bine organizată de prof. dr. Ion Iuga, directorul Palatului Copiilor din Baia Mare, ajutat de profesorii de la Clubul Copiilor din Tg. Lăpuş: Silviu Cîndea, Ana Maria Gherghel Gherman, Maria Macec, Niculina Buda, Liviu Baic, Sorin Martin şi administratoarea Maria Buda. După jurizare, premiile au fost atribuite concurenţilor de la palatele şi cluburile copiilor din Maramureş, Oradea, Vatra Dornei, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Alba Iulia, Miercurea Ciuc.
În foaierul Casei de cultură, elevii profesorilor Maria şi Marcel Stanciu (pe numele lor Cristian Cadar, Adriana Mureşan, Ştefania Cozma, Costin şi Traian Tudor şi Alin Dulfu, de la Palatul Copiilor Baia Mare), au expus măşti populare, zgărdane, împletituri, cusături, sculpturi în lemn. Iar de la Palatul Copiilor din Bistriţa-Năsăud s-a prezentat în concurs un echipaj de cinci elevi care au adus în expoziţie icoane pe lemn, sticlă şi piatră, însoţiţi de prof. Diana Morar. Clubul Copiilor din localitatea Cîmpeni, judeţul Alba, a expus: păpuşi croşetate, păpuşi din cîrpe, obiecte casnice. De la Vatra Dornei, au fost expuse lucrări în lemn şi zgărdane.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.