Care sunt drepturile persoanelor cu handicap accentuat?

56
32510

La cererea mai multor cetăţeni, publicăm extras din Legea nr. 448/2006 privind drepturile persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, persoanele cu handicap accentuat beneficiază de următoarele drepturi: indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, în cuantum de 193 lei; buget personal complementar, indiferent de venituri, în cuantum de 79 lei; gratuitate la transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă şi cu metroul; gratuitate la transportul interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru şase călătorii dus-întors pe an calendaristic; persoanele cu afecţiuni renale, care necesită hemodializă în alte localităţi decât în cele de domiciliu, au gratuitate şi peste numărul de călătorii prevăzut, în funcţie de recomandarea centrului de dializă; scutire de la impozitul pe veniturile din salarii; scutire de la taxa asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi motociclurilor adaptate handicapului; scutire de la taxa pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice şi viza anuală a acestora; scutire de la taxa hotelieră; scutire de la taxa de utilizare a drumurilor naţionale, în cazul persoanelor cu handicap deţinătoare de autoturisme adaptate; scutire de impozit pe veniturile din pensii; scutire de impozit pe veniturile din activităţi independente, realizate în mod individual; scutire de impozit pe veniturile din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, realizate în mod individual; acordarea unei camere de locuit, suplimentar faţă de normele minimale de locuit prevăzute de lege, pe baza contractelor de închiriere pentru locuinţele care aparţin domeniului public sau privat al statului; scutirea de la plata chiriei pentru suprafeţele locative cu destinaţie de locuinţe deţinute de stat sau unităţile administrativ teritoriale ale acestuia şi care sunt în folosinţa acestor persoane; asistenţă medicală gratuită, inclusiv medicamente gratuite, în limitele stabilite prin Contractul-cadru; dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu, un bilet gratuit de tratament balnear pe an, pe baza recomandării medicului de familie sau a specialistului; gratuitate la bilete (inclusiv pentru însoţitor) pentru intrarea la spectacole, muzee, manifestări artistice şi sportive; subvenţionarea dobânzii pentru un credit, în vederea achiziţionării unui autoturism şi pentru adaptarea locuinţei la nevoile individuale de acces; protecţie juridică sub forma tutelei sau curatelei, în cazul persoanelor cu handicap care sunt în imposibilitatea de a-şi administra bunurile personale.
Persoanele cu Handicap accentuat beneficiază de scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren, pentru întreg imobilul dacă este proprietar sau pentru cota parte a acestuia dacă este coproprietar. Mai beneficiază de scutire de la plata chiriei pentru suprafeţele locative cu destinaţie de locuinţe deţinute de stat sau de unităţile administrativ teritoriale ale acestuia şi care sunt în folosinţa acestor persoane.

56 COMENTARII

 1. AS dori sa stiu este de actualitate faptul ca incepand cu data de 01.07 2018 pensia de handicap pentru grad accentuat a ajuns la cuantulul de 375 ron! Eu nu am primit nimic ! Va multumesc frumos !

 2. Buna dimineata! Am fost pensionară medical in urma cu 2 ani acesta este al treilea an ..am incercat sa mai lucrez dar mi ati tăiat din pensie..am handicap gradul 2 …nu mai imi permit sa plătesc chirie.ce ar trebui să îndeplinească o pers sa beneficieze de asistent soccialsau de însoțitor.. multumesc

 3. Buna neata am handicap aceetuant.va intreab salariu pe care fiercare luna in plus ca daca mi ia bani pe cass si sanatatea sa stiu intrebare lasti mi mesaj acest nr meu 0722499114 angi o zi buna

 4. Buna ziua.Am handicap accentuat. SUNT adult.Si azi avea o intrebare.Pot beneficia de o locuinta.Daca stau cu părinții.Si daca da .Ce acte imi trebuie .SI unde sa le depun.Multumesc.

 5. am si eu o intrebare…..am un Handicap Accentuat dar momentan nu beneficiez de gratuitate la transport pt ca nu stiu de unde sa iau cupoanele sau certificatul pt asta….am certificat de handicap dar nu stiu und sa merg ca sa beneficiez de trasport gratuit cu trenul sau RATB-ul…ma poate ajuta cineva…va multumesc

 6. in 2014 am facut un accident cerebral ischemic .Dupa accident imediat n-am mai putut manca (deci am facut o paralizie a inghitirii )DEGLUTITIE imposibila .De atunci am o sonda gastrica permanenta prin care ma hraneste sptul meu < caci datorita sechelelor nu am echilibru si am ameteala permanenta !Pana in aprilie 2017 am avut grad de handicap GRAV ,dar dupa revizuire mi au schimbat gradul GRAV in ACCENTUAT .Situatia sanatatii mele este mai rea ! Nu ma deplasez ,m-au carat cu targa ,dar nu mi-au dat dreptul la insotitor . M-am hotarat sa apelez la DREPTURITE OMULUI , caci in ROMANIA nu e dreptate . Am chemat o comisie a DGASPC CONSTANTA sa vada situatia si spun ca nu sant fonduri ! E CORECT ? IN CURAND VOI APELA LA TELEVIZIUNE ! Cunosc persoane cu hadicap grav oftalmologic si conduc autovehicule ! CUM E POSIBIL ?

 7. Asi dori să mă interesez daca persoana cu handicap accentuat dar stabil se poate transporta in masin proprietate personală în Europa

 8. pot beneficia de un carucior electric am handicap gr accentuat si am mai beneficiat de unul in urma cu 5 ani dar s a stricat am venit de992 lei si sint mai grav cu sanatatea ce trebuie sa fac cu ma adresez va multumesc

 9. Buna seara! Sunt persoana cu handicap accentuat si va rog frumos sa-mi spuneti daca am vreun drept in legatura cu stomatologia. Am dureri mari cu maselele si trebuie sa merg la doctor dar mi-e teama ca ma va costa foarte mult, insa cu venitul pe care il am tare imi este ca o sa raman doar cu durerile. Cu respect, Ionela!

 10. Bună ziua,vă rog mult dacă se poate să mă lămuriți dacă soțul are grad de handicap accentuat,beneficiază de vreo reducere pentru instalarea curentului electric la un teren de 700 m care ne-a rămas de parinții mei după deces,terenul este intravilan,este împrejmuit cu gard din beton,este și apă curentă dar nu avem lumină,este și un fel de căbpnuță în caz de ploaie ptr adăpost. Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!

 11. Buna ziua!
  As vrea sa va intreb daca persoanele care raman fara simt olfactiv in urma unui accident(trauma fizica definitiva) sunt considerate invalide. Daca da, cui trebuie sa ne adresam.
  Va multumesc!

 12. buna seara as vrea sa va intreb daca as avea scutire la plata impozitului la casa in care locuim mostenire de la bunici care au decedat dar au facut testament ca lasa casa pe mine eu am pensie accentuat si sotul meu grav platim inpozitul de 30 de ani. multumesc.

 13. Buna seara as vrea sa va intreb eu am pensie de handicapati accentuat si sotul meu grav locuim in casa bunici care au decedat aman doi au facut testament pe numele meu pentru mostenirea casei dar nu este inca inscris casa pe numele meu oare am beneficia de facilitate sa nu platim inpozit pe casa?

 14. Buna ziua,fiica in virsta de 40 ani,locuieste cu noi parintii ei,ea are handicap accentuat,va rugam sa ne spuneti daca suntem scutiti de impozitul pe apartament 3 camere,si autoturism,va multumesc!

  Buna ziua.Fiica noastra, in virsta de 40 ani, are handicap accentuat,locuieste in acelasi apartament cu noi, parintii ei. Apartamentul este pe numele nostru. Va rugam sa ne spuneti daca suntem scutiti de plata impozitului pe apartament si autoturism? Va multmim anticipat!

  • Doar daca este proprietar sau coproprietar! Persoanele cu Handicap accentuat beneficiază de scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren, pentru întreg imobilul dacă este proprietar sau pentru cota parte a acestuia dacă este coproprietar.

 15. Lucrez ca bibliotecara la Fac. tTeol. Sibiu apartin de B.O.R. AM GRAD DE HANDICAP ACCENTUAT DEFINITIV LUCREZ 8 ORE CA SI COLEGII MEI INTREB: POT SA BENEFICIEZ DE ACEL SPOR DE 15% conform legii153/2017?

 16. Bună seara am un băietel de zece ani care acum doi ani să infectat cu virusul hepatic c ,pănă acum am avut gradul doi accentuat iar acum am reînnoit dosarul de handicap și să constat că nu ne mai încadrăm la nici un grad,oare de ce? Crede că nu este o afecțiune care este pe viață dau crede că este tratabila și cam atăt

 17. Buna ziua ,am gradul de handicap acentuat ,si locuiesc intr-un apartament a.n.l cu chirie la primarie,contractul de inchiriere este pe numele sotiei,as dori sa stiu daca pot beneficia de scutire la plata chiriei,chiar daca contractul nu este pe numele meu.

 18. As dori sa știu dacă, sunt scutita de taxa de salubrizare sau nu. Ținând cont ca nu mi-a fost ridicat nici o data gunoiu, pe motiv ca nu urca mașina de gunoi, trebuie sa ma duc la o distanta de 200, 300 metri eu ne putand, am încercat dar nu am reușit, acum am primit o somație precum trebuie sa plătesc 613 lei pe un an, va rog sa ma sfătuiți ce și cum sa fac ținând cont ca am și 2 copii de întreținut, va mulțumesc, și aștept un răspuns.

 19. La SPIT Constanta , a dus documentatia pt scutire de imopzit pt pers cu handicap grad 2 permanent . Mi s_a spus caci nu beneficiez de scutiri anul acesta deoarece certificatul a fost eliberat in ianuarie 2018 , asa ca trebuie sa platesc anul acesta . Stiam caci acest procedeu se aplica tranzactiilor imobiliare , ai facut tranzactia pe 1 ianuarie , ai obligatia sa platesti impozitul pe tot anul . In situatia mea , certificatul a fost eliberat pe 12 ian 2018 , chiar trebuie sa platesc impozitul pe tot anul ? Certificatele sau pers cu handicap , sunt tranzactii imobiliare ?

 20. Buna seara,
  As dori sa stiu daca mama mea care are handicap accentuat mai trebuie sa plateasca intretinerea la centrul
  de ingrijire pentru persoanele varstnice cu handicap in valoare de 900 de lei .(institutie de stat)

  Multumesc !

 21. Buna ziua
  Am luat ajutor pt crestere copil pana la 2 ani deoarece sunt pers cu handicap accentuat si nu aveam decat 8 luni lucrare
  Ajutorul fiind Da 500 ron fata de maternitate 1200 la data 13 ian 2016 .
  In 2017 legea s a schimbat fiind necesara o lună lucrat a.
  Mai pot face ceva. Multumesc!

 22. In Baia Mare doar cu un plic consistent poti sa primesti grad de handicap.Personal inainte de pensionare am avut handicap accentuat(pe langa alte afectiuni sunt complet orb de un ochi) dar dupa raspunsul primit sunt perfect sanatos si nu am dreptul la nimic.Voiam doar pentru transportul in comun facilitate.Culmea absurdului a fost faptul ca am cunoscut o persoana care nici nu purta ochelari si primea inclusiv compensare financiara(contra unui plic consistent)

 23. Fiind persoana cu handicap accentuat gr. 2 definitiv,beneficiez de scutirea concesiunii pe terenul concesionat de la primărie ,pe care mi-am construit locuință cu domiciliu?

 24. Bună seara! Fiind persoana cu handicap accentuat gr.2 permanent,as vrea sa știu dacă sunt scutit de plata concesiunii pe terenul(425m),concesionat de la primărie , unde mi-am conturit o casa în care locuiesc?Mulțumesc. Aștept răspuns!

 25. Buna ziua !
  Tatal meu are accident vascular crebral dar si epilepsie are gradul 1 de la primarie a venit notificare ca are de plata 3450 lei ce putem face in acest moment . Pentru a fii scutit de impozit

  • Daca tatal dumneavoastra are certificat de incadrare intr-un grad de handicap 1 sau doi este scutit de impozitul pe cladire si masina. Daca este el proprietar trebuie depuse la serviciul de taxe si impozite cert. De handicap, copii de pe cert de imatriculare a masinii cartea de indentitate a masinii .

 26. Dacă mi s-au propus funcția de președinte de asociația de locatari și am handicap accentuat permanent pot sa ocupa acest post care are o lungime de 4 ani și care m-ar menține pe o linie de plutire neputând să mă descurc cu banii din renta de handicap și consider că această activitate mă poate ajuta din mai multe puncte de vedere va mulțumesc

 27. buna seara am un baiat cu gradul 2 accentuat si locuiesti cu mine si doresc daca pot beneficia de scutirea de impozit pe apartament astept raspuns multumesc

 28. Am gradul de handicap accentuat as vrea sa stiu daca sânt scutit de la plata abonamentului la Telefon mobil ,telefon fix si televiziune .Am abonament la Telekom

 29. Am grad de handicap accentuat as vrea sa stiu daca sânt scutit de plata la abonament telefonie mobila ,telefonie fix si tv ,am abonament pe numele meu la Telekom

 30. Buna ziua Am certificat de handicap gradul 1 accentuat ,Va rog să-mi spuneți dacă soțul mă poate însoți în stațiune la tratament pe tren și în statiune

 31. Buna ziua,am gradul accentuat si sunt detinator de un apartament proprietate personala.Am dus la primarie copia dupa certificatul cu handicap,dar in fiecare an platesc o suma de aproape 200 de lei pe an .Va rog sa-mi spuneti ce e de facut…

 32. Buna ziua.
  Am certificat temporar de persoana cu dezabilitati grad accentuat si doresc sa stiu daca am scutire la impozitul pe actiuni vandute de la Societe Generale( venituri realizate din strainatate). Am depus declaratia fiscala si decizia de handicap plus copie de buletin. Rog frumos raspuns pe adresa de mail .Multumesc.

 33. Buna ziua am handicap accentuat definitiv si am fost refuzat si de Teatrul Toma Caragiu si de conducerea stadionului Petrolu de a intra la manifestarile artistice si sportive ale acestora , Cum trebue sa procedez ?

 34. BUNA ZIUA AM CERTIFICAT DE HANDICAP ACCENTUAT AM DEPUS CERERE PENTRU A INTRA LA STASDIONUL PLOIESTI LA MECIURILE ECHIPEI PETROLU SI LA TEATRUL TOMA CARAGIU LA SPECTACOLE ALE TEATRULUI SI AM FOST REFUZAT VA ROG SA-MI SPUNETI DACA E CORECT DACA NU CE TREBUE SA PROCEDEZ MULTUMESC

  • NU TREBUIE DECAT SA MERGETI CU LEGITIMATIA DE CALATORIE DATA DE LA DEZABILITATI SI FILMATII CU TELEFONUL MOBIL IN CAZ CA VA REFUZA INTRA SUB CODUL PENAL CU INFACTIUNE DE ABUZ IN SERVICIU SI RISCA 7 ANI DE INCHISOARE CU EXECUTARE

 35. Buna ziua.Sant persoana cu handicap accentuat auditiv.Sant salariat.Beneficiez de sporul de 15 % coonform legii 153\ 2017.Juristul si contabilul de la munca,sustin ca doar persoanele cu handicap grav si accentuat vizual beneficiaza de acel spor.cum sa procedez

 36. Bună ziua, am un băiat care pe 02.10.2017 împlinește 18 ani și vreau să știu dacă beneficiez ca părinte de scutirea impozitului la mașină după data în care împlinește 18 ani, mulțumesc și multă sănătate

 37. Bună seara! Am un copil care a avut grad 1 grav și acum iau mau scăzut la accentuat ,Mai am drept sa prelungesc prenatalul pana la 7 ani ,menționez ca are copilul 2 ani și 10 luni .Aștept răspuns va rog

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.