Fenomen îngrijorător. Băimărenii, înţepaţi de căpuşe, asaltează camera de gardă a Spitalului de Infecţioase

1
517

A crescut îngrijorător numărul persoanelor care se prezintă la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecţioase Baia Mare, înţepaţi fiind de căpuşe. După cum a precizat managerul interimar al unităţii medicale, Mircea Ciocan, „numai 210 persoane înţepate de căpuşe provin de pe raza municipiului Baia Mare. Este necesar a se face stropiri în parcuri, în curţile proprii pentru îndepărtarea acestora. Dacă în anul precedent puteam vorbi de 5-6 cazuri pe zi, azi vorbim de 35-40 de cazuri pe zi de persoane înţepate de căpuşe. Cei mai mulţi pacienţi se prezintă în primele 24 de ore la spital, dar alţii vin abia după 48 de ore”.
Dacă în perioada 1-31 mai 2017 s-au înregistrat  în Maramureş 282 de cazuri de înţepături de căpuşe, în perioada 1 – 7 iunie 2017 s-au înregistrat 152 de cazuri, mai multe decât anul trecut, când în aceeaşi perioadă a anului se înregistraseră, 82 de cazuri, respectiv 157 de cazuri de persoane înţepate de căpuşe.
Managerul interimar al Spitalului de Boli Infecţioase a trimis Primăriei municipiului Baia Mare o adresă prin care solicită să se întreprindă măsurile legale de protecţie a populaţiei, având în vedere gravitatea efectelor pe care le provoacă afecţiunile ce au ca punct de plecare aceste înţepături de căpuşă, reamintind că răspândirea necontrolată a acestora poate fi stopată prin dezinsecţia spaţiilor verzi. De asemenea, populaţia este sfătuită să nu se aşeze pe iarba verde din pădure, de pe câmpii sau din grădini. De asemenea, îmbrăcămintea va fi cea potrivită pentru ieşitul în natură: cămaşă cu mâneci lungi, pantaloni lungi.
Căpuşele sunt insecte parazite ce populează suprafaţa  corpului. Majoritatea se găsesc pe tegumentele mamiferelor, pe pielea păsărilor sau a reptilelor. Căpuşele fac parte din aceeaşi clasă de insecte cu scorpionii şi păianjenii. Sunt paraziţi hematofagi (se hrănesc cu sângele gazdelor).  O parte din căpuşe nu transmit boli şi nici nu determină apariţia unor probleme grave de sănătate. Altele  însă, reprezintă principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de meningoencefalită.
Medicii recomandă  de asemenea, evitarea locurilor cu exces de vegetaţie (tufişuri, iarbă uscată, copaci), deparazitarea animalelor domestice şi de companie, examinarea corpului, mai ales în zonele ascunse (în spatele genunchilor, al coatelor, în spatele urechilor. Dacă se depistează înţepătura de căpuşă este recomandat ca persoana să se prezinte în urgenţa spitalului de specialitate. (o.m.)

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ