Un medicament controversat pe plan internaţional este prescris copiilor români cu ADHD

0
366

• Conform prospectului, medicamentul creşte riscul de suicid •

În România, unul dintre medicamentele prescrise pacienţilor care suferă de ADHD se numeşte Strattera. Medicamentul este fabricat de o firmă străină şi este prescris, în România, inclusiv la copii.

Îngrijorător este însă faptul că acest medicament este controversat pe plan internaţional, iar propriul său prospect avertizează – în limba engleză – că Stratt­era creşte riscul apariţiei unor tentative de sinucidere la copii şi la adolescenţi. Acest avertisment din prospect se referă explicit la pacienţii cu ADHD.
Surse neoficiale au declarat, pentru România Liberă, că Strattera este pre­scris copiilor şi tinerilor cu ADHD, chiar şi în cazul în care aceşti pacienţi, sau părinţii lor, au rezerve faţă de folosirea lui. În unele cazuri se ajunge la situaţia în care medicul psihiatru determină acceptarea produsului Strattera prin semnarea, de către reprezentanţii copiilor, a unor formulare de consimţământ, iar cei care au refuzat să semneze au fost ameninţaţi că nu li se va mai prescrie niciun fel de medicament.
Până în acest moment, nu sunt disponibile date care să ateste că, în România, ar fi apărut tentative de sinucidere la copii sau la adolescenţi care au luat Strattera. Dar avertismentul de pe prospectul în limba engleză al acestui produs, care se poate citi pe site-ul www.strattera.com, este limpede:
“Atenţie. Idei de suicid la copii şi la adolescenţi. Strattera creşte riscul ideilor de sinucidere la copii sau la adolescenţi cu ADHD”.
Ca opinie independentă, pe un site frecventat mai ales de pacienţi din Occident, www.everydayhealth.com, Strattera are un calificativ mediu de 2 stele şi jumătate din maxim 5.
Firma străină care produce Strattera are şi o reprezentanţă în România, căreia i-am trimis câteva întrebări legate de respectivul medicament. Una dintre întrebările noastre se referea la dezavantajele utilizării medicamentului Strattera. Din păcate, reprezentanţa din România a firmei producătoare nu a răspuns la nicio întrebare.
Ce se întâmplă, totuşi, concret, în România? Acest medicament este prescris, ca tratament pentru ADHD, inclusiv la copii instituţionalizaţi. Despre această situaţie ne-a relatat Rodica Băban, specialistă în psihopedagogie, responsabilă a trei case de tip familial din Baia Mare.
“Se dă de dragul de a se da” – astfel descrie Rodica Băban insistenţa unor medici de a prescrie Strattera. Dar ea are şi suspiciunea că unii medici ar fi cointeresaţi material să prescrie Strattera.
După observaţiile sale asupra copiilor cu ADHD, Rodica Băban are impresia că medicamentul nu are efecte vizibile (nici negative, dar nici pozitive), iar această opinie i-ar fi fost chiar confirmată de unii medici – dintre cei care nu recomandă Strattera. Rodica Băban i-a însoţit pe unii dintre copiii cu ADHD aflaţi în grija ei la clinica specializată de psihiatrie de la Voila (judeţul Prahova). “Toţi cei care au fost la Voila, şi care la Baia Mare primiseră Strattera, s-au întors de acolo cu alt tratament”- a precizat Rodica Băban.
Unul dintre medicii care prescriu Strattera a acceptat să răspundă la întrebări. Doctoriţa Eniko Maria Szilagyi este specializată în psihiatrie pediatrică şi este, poate, singurul asemenea specialist din judeţul Maramureş. “Eu am în evidenţă aproximativ 100 de pacienţi cu ADHD. Marea majoritate au vârste cuprinse între 6 şi 12 ani. Din aceştia, 80 de copii iau tratament cu Strattera, la mai mult de jumătate s-au ameliorat simptomele de hiperactivitate, inatenţie şi impulsivitate, la restul doar o parte din simptomatologie”, ne-a precizat dr. Szilagyi.
Drept urmare, potrivit acesteia, “la unii copii întrerupem tratamentul cu Strattera deoarece apar reacţii adverse severe sau nu se observă niciun efect pozitiv. La aceştia încercăm şi alte tratamente pentru ADHD”.
Evident că Strattera se prescrie nu doar în provincie, ci şi la Bucureşti, “şi chiar foarte uşor”, ne-a confirmat un medic. Un caz fericit este al unei mame al cărei copil, diagnosticat cu ADHD, a primit tratament cu Strattera. Mama a avut o ezitare şi a cerut şi cea de-a doua opinie, de la alt medic, acesta recomandându-i “să se mai gândească” înainte să aplice tratamentul cu acest medicament. În loc să-i dea copilului Stratt­era, mama l-a dus la un psiholog, iar rezultatele sunt acum încurajatoare.
(Mihai Diac)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ