„Periuţa de Aur” 1977 – 2017

0
290

De curând, la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” (director, prof. Gavril Paşca), s-a desfăşurat Concursul „Periuţa de Aur 2017”. Acest tip de concurs a avut loc, de-a lungul anilor (începând cu 1977), în grădiniţele cu orar prelungit, datorită faptului că în aceste grădiniţe erau angajate cadre medicale (asistente ce proveneau din cabinete şcolare).

Concursul de igienă orală, care s-a desfăşurat cu copiii din grupa mare din 14 grădiniţe, a avut drept scop dezvoltarea şi cimentarea deprinderilor legate de igiena dentară, care se învaţă în grădiniţă, sub supravegherea asistentei de grădiniţă. Fiecare grădiniţă a fost reprezentată de un echipaj format din 4 concurenţi, însoţiţi de asistenta de grădiniţă şi educatoare, care a răspuns mai multor întrebări. Întrebările concursului au fost formulate de medicul stomatolog, dr. Călina Crişan, care a coordonat acest concurs timp de aproape 40 de ani.
Toţi concurenţii au fost premiaţi. Aceştia au primit diplome de participant, un pachet cu dulciuri şi o carte de colorat „Dintinel”, având ca temă igiena orală. Diplome de merit au primit şi directorii de grădiniţă, precum şi educatoarele.

dr. Bogdan Pop
dr. Bogdan Pop

La eveniment au participat foarte multe asistente medicale dăruite, care au lucrat în compartimentul Promovarea Sănătăţii. Cu tot respectul pentru munca acestora de ani de zile, le amintim: as. Magdalena Găvruş, as. Ileana Maghyaros, as. Dorina Steţi, as. Rozica Zlampareţ, as. Maria Iordăchescu, as. Maria Varvedö, as. Ana Bretan, as. Dochiţa Gheorghe.
În cadrul orelor de educaţie sanitară efectuate de asistenta de grădiniţă cu preşcolarii, aceş­tia învaţă teh­nica periajului dentar, periodicitatea spălării dinţilor, alimentaţia sănătoasă, obiceiuri urâte care deformează dinţii şi gura, cine tratează bolile din­ţilor, periodicitatea examenelor de control la stomatolog.
Trebuie să amin­­tim, de asemenea, medicii care s-au succedat timp de 40 de ani la conducerea Compartimentului de Promovare a Sănătăţii, cei care au contribuit în mare măsură la formarea deprinderilor corecte în ce priveşte igiena orală, a sutelor de generaţii de copii şi elevi: dr. Călina Crişan, dr. Corina Terţan, dr. Alexandru Ilieş şi în ultimii 10 ani, dr. Bogdan Pop.
La finalul concursului s-au făcut poze de grup. A fost un eveniment reuşit, iar copiii au fost fermecători.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ