Zi de vară sărbătorească

0
1609

Ziua de 23 iunie este pentru întreg nordul românesc, îndrăznesc să spun pentru ortodoxia română, o sărbătoare. Este ziua în care s-a născut Preasfinţitul Părinte Iustin, episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Din acest an trecem această dată în calendarul ales al inimilor noastre şi aşa vom face de acum încolo. Nimic mai firesc să ne simţim datori a ne întoarce gândul către biserică, spre altar, având în minte şi inimă chipul luminos al Preasfinţitului Iustin, desem­nat să păstorească mersul prin credinţă şi lumină spre ziua de mâine a credincioşilor din această parte a ţării.
Cu atâta bucurie am primit acea veste cu adevărat minunată, de mijloc de decembrie, când, prin vot secret, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în şedinţă de lucru, sub preşedinţia Preafericitului Patriarh Daniel, a ales, prin vot secret, pe Preafericitul Părinte Iustin în scaunul vacant de Episcop al Maramureşului şi Sătmarului. M-am aflat, apoi, pe 27 decembrie, ziua de cinstire a Sfântului Ştefan, între participanţii numeroşi veniţi să asiste la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca întâistătător al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Preasfinţitul Iustin devine astfel cel de al XXX-lea episcop din istoria de peste 600 de ani a Eparhiei. Cu nestăvilită emoţie am trăit atunci toate momentele pline de evlavie ale evenimentului, alături de maramureşenii mei, de credincioşi veniţi din alte zări, între care soborul alcătuit din 17 arhierei, în frunte cu Î.P.S. Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Nu pot uita, aşa cum sunt convins că fiecare dintre dumneavoastră o faceţi, reverberaţiile fără egal ale actelor săvârşite atunci. Ceremonia întronizării a fost marcată de citirea Gramatei Mitropolitane de către Prea­sfinţitul Părinte Ignatie Mureşanul, Vicar al Episcopiei Române a Spaniei şi Portugaliei. Am asistat, în continuare, la înmânarea însemnelor păstoririi episcopale de către Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei. Din mâna sa, Preasfinţitul Episcop Iustin a primit mantia, crucea, engolpionul, camilafca şi cârja. Din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost citit un mesaj special. Totodată, P.S. Iustin a primit o cruce pectorală şi engolpionul patriarhal, în semn de apreciere pentru activitatea sa de până atunci, ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Sunt de neuitat şi aprecierea rostită de distinsul cărturar Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte: Sfântul Sinod a făcut cea mai bună alegere, deoarece noul Episcop este unul din cei mai apreciaţi ierarhi ai Sfântului Sinod.
Au trecut, zile, săptămâni, luni. Preasfinţitul Părinte Iustin trudeşte cu iubire, răbdător, cu râvnă, evlavie, ataşament şi patriotism la îndeplinirea îndatoririlor încredinţate. Încrezători în virtuţile Preasfinţiei Sale, cunoscându-l îndeaproape ca slujitor al bisericii, ca om al cărţii, ca învăţat, ca om trăitor pentru binele oamenilor, suntem convinşi de reuşita deplină. Are de parte-i o experienţă de invidiat, are îndelungată existenţă în rugăciune. Vin alături trăirile din faţa altarului de la Rohia. Are, ca pe un dar ceresc, anii îndelungaţi petrecuţi în vecinătatea binecuvântată a predecesorului, regretatul Preasfinţit Justinian Chira.
Îi urăm Preasfinţitului Iustin viaţă îndelungată şi deplină izbândă în tot ce întreprinde şi are de gând să facă.

Nicolae BUD

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ