Biblioteca Municipală „Laurenţiu Ulici”… noi orizonturi?

0
1447

Interviu cu Delia Şerba, bibliotecar, Secţia pentru copii a Bibliotecii Municipale ”Laurenţiu Ulici” din cadrul ”fostului” Centru Cultural Sighetu Marmaţiei
– Spun fostului, întrucât Centrul Cultural Sighet nu-şi mai justifică existenţa. Până voi explica de ce?, nu pot să trec cu vederea dezastrul în care a fost aruncată Biblioteca Municipală, care stă împachetată, gata de mutare definitivă din Palatul Cultural, într-o clădire veche, dezafectată de 8 ani! Vor trece anii, până Biblioteca Municipală Laurenţiu Ulici îşi va redeschide porţile în noul şi impropriul sediu al fostei şcoli generale nr. 4! Putem numi asta evoluţie?
– Într-o lume tot mai grăbită, mai superficială şi mai plină de lipsă de calitate, se întâlnesc din ce în ce mai puţini oameni dispuşi să vadă adevărata valoare a umanităţii. Inteligenţa şi succesul, după unii se măsoară după alte repere, fără a mai pune la socoteală limbajul şi faptele, care te zgârie nu doar în ureche ci te lovesc uneori şi în suflet. Ei, da, lumea se schimbă, acesta este răspunsul! Evoluţie, aşa se numeşte! Evoluţia este o necesitate. Dar această evoluţie, ca să nu se transforme în involuţie, are nevoie de repere corecte. Inteligenţa, motorul acesta de genialitate, nu poate funcţiona fără educaţie. Eh, da! Educaţia este cultură. Cultura… cultura este ceva tare sensibil în zilele de acum. Şi totuşi, dacă nu este cultură, nu este nimic! Gradul de cultură al individului se măsoară prin vorbele şi faptele lui.
Biblioteca „Laurenţiu Ulici” , instituţie emblematică pentru cultura acestui colţ de ţară se află la răscruce de …orizonturi. Posesoare a unui număr de peste 123.000 de volume dintre cele mai variate şi valoroase, o colecţie impresionantă de publicaţii periodice precum şi de Monitoare Oficiale,  în aceste zile se pregăteşte să îşi mute patrimoniul în altă clădire, în care, deocamdată, condiţiile de desfăşurare a activităţii sunt minime.
– Deci singura secţie ce mai lucrează cu publicul este cea pentru copii. Sediul acesteia se afă în clădirea centrală care adăposteşte fostul cinematograf şi Muzeul Etnografic. Vin copii, în acest spaţiu, meschin şi el?
Secţia noastră serveşte un număr de aproximativ 1.300 de elevi de la şcolile gimnaziale, cu un fond de 17.000 de volume. Activitatea celei mai importante instituţii de cultură din municipiu se află în acest moment într-o fază de reorganizare şi speranţă de mai bine, de începere a unei noi etape în existenţa sa pe planul cultural-educaţional zonal. Secţia pentru copii a Bibliotecii Municipale „Laurenţiu Ulici” încearcă să îndeplinească cu calitate rolul de formator educaţional-cultural deşi resursele sale sunt limitate. Adolescenţii, tinerii precum şi adulţii iubitori de lectură pot găsi în rafturile sale unele dintre cărţile preferate şi pot să se înscrie la Concursul Naţional „Bătălia Cărţilor”. Chiar dacă numărul de volume nu este foarte mare, activitatea este frumoasă. Biblioteca înseamnă mai mult decât un spaţiu cu cărţi. Înseamnă informaţie, educaţie, lectură, posibilitate de a face proiecte pentru şcoală, internet gratuit, sfaturi înţelepte, ajutor la teme, o altfel de familie, o familie cu foarte multe cărţi şi oameni care mai cred în adevărata valoare a umanităţii. Biblioteca se adresează tuturor. Tineri şi bătrâni, cartea este aceeaşi bună prietenă. Să permitem tinerilor accesul la cultură şi educaţie. Să permitem adulţilor o relaxare plăcută şi folositoare.
Aşadar, gradul de cultură al individului se măsoară prin vorbele şi faptele lui.
– Am remarcat zilele trecute că aici mereu sunt grupuri de copii. Pot veni şi în vacanţă?
– Pe perioada vacanţei şcolare de vară, Secţia pentru copii a Bibliotecii Municipale va fi deschisă respectându-se orarul normal de funcţionare, luni, marţi şi joi între orele 9-16, miercuri între orele 11-17 şi vineri de la 9 la 14, oferindu-şi spaţiul şi cărţile pentru lectură dar şi pentru alte activităţi recreative. Sunt aşteptaţi copiii cu caiete de desen, cu cele pentru limba engleză, pot chiar să se pregătească pentru scenetele pe care le vor prezenta în următorul an şcolar. Spaţiul nu este unul foarte mare dar este primitor si funcţional. De aceea, cea mai frumoasă trăire, ca bibliotecar, se simte atunci când în bibliotecă vin zilnic între 20 şi 30 de copilaşi, povestesc ce au mai făcut pe la şcoală, caută o carte nouă pentru citit şi apoi se mândresc cu faptul că, datorită lecturii, au luat nişte note foarte frumoase şi de asemenea premii importante. Evoluţia lor frumoasă ca intelect este o realizare nu numai a fiecăruia dintre ei ci şi a bibliotecarului, a cărţilor. În biblioteca pentru copii, avem clubul nostru pentru activităţi recreative, cercul nostru de lectură, citim cu plăcere şi descoperim minunate poveşti adevărate în fiecare zi. Şi mândria o simţi atunci când vezi un copil fericit şi care îţi spune, arătând cu satisfacţie spre carnetul de note sau diploma primită „Să ştiţi că o parte din realizările acestea sunt şi ale dumneavoastră”.
– Domnişoară Delia Şerba, îţi fac o poză în mijlocul copiilor şi te felicit pentru cele peste două decenii de activitate la Bibliotecă!  

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.