Speriaţi de timp, au brăzdat cerul devreme!

0
1447

Ieri dimineaţă,  sighetenii se întrebau cine  e aşa de ”harnic”  că zumzăie cu Drujba sau motocositoarea prin cartiere? Ghidând cătarea după zgomot, localnicii au zărit pe cer paramotoare sub parapante fluturânde.
Zburând la altitudini de până la o mie de metri, spectatorii de la sol  nu-i văd pe ocupanţii celor două locuri: pe pilot şi însoţitor. De aproape i-au văzut doar sighetenii care au fost pe pajiştea de la Obor – Sighet, locul de campare al celor  15  zburători cu motor şi parapantă veniţi din Caraş-Severin, Timiş, Sibiu, Braşov, Satu Mare, Bihor sau Maramureş. De aici, în ciuda prognozei meteo nefavorabile, iubitorii acestui sport au reuşit să facă mai multe zboruri demonstrative, atât vineri, cât şi sâmbătă şi duminică. Piloţii cu însoţitori din rândul doritorilor (au fost vreo 20) au survolat anumite zone ale Sighetului. Oaspeţii cu paramotor,  care au sosit de departe (au făcut 3-4 zile până la Sighet) au dorit să zboare şi  spre Mănăstirile Bârsana şi Săpânţa dar n-au îndrăznit din cauza vremii nefavorabile, care se anunţa. Mulţi dintre ei au venit cu familiile, care urmăreau din autoturisme traseul lor de pe cer. La Sighet, parte din ei au răbdat în corturi  frigul nopţilor din apropierea confluenţei Ronişoarei cu Iza.
Întâlnirea paramotoriştilor la Sighet a fost organizată la iniţiativa maramureşeanului Călin Paşca, din Sibiu, în colaborare cu  parapantiştii sigheteni Alexandru Tivadar, Radu Bulubaşa, Adrian Bârlea şi Liviu Şiman.
În raidul aerian, pe linia albastră Caransebeş – Timişoara – Sighet, zborul cel mai lung a fost de 2 ore şi 45 de minute, 165 de kilometri continuu. Primii paramotorişti veniţi  au făcut câteva demonstraţii la  sosirea pe pajiştea de la Obor. Sorin Zorilă  de la Braşov a executat câteva acrobaţii de mare virtuozitate, mult apreciate de publicul spectator.
Vorbe la sol am auzit de la sigheteanul Liviu Şi­man şi bănăţenii Marius Uşvat, Bogdan Avram, Sorin Lupulescu.
Un triciclu cu minimotor, cu propulsie proprie plus parapanta de ajutor şi siguranţă  costă peste 3 mii de euro, la care se adaugă costurile cu întreţinerea.
În ciuda avertizărilor me­teo, vremea a ţinut cu parapantiştii de la Sighet, cel puţin până ieri, la amiază.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ