Ţigări de contrabandă transportate peste frontieră

0
1416

Poliţiştii de frontieră din Sighetu-Marmaţiei au depistat un autoturism care transporta aproximativ 10.000 de pachete cu ţigări, de provenienţă ucraineană, în valoare de peste 117.000 lei.
Sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 6, poliţiştii de frontieră din Sighetu Marmaţiei au efectuat semnalele regulamentare pentru a opri la control un autoturism, marca Audi A8, cu număr de înmatriculare provizoriu eliberat de către autorităţile din România
În momentul în care poliţistul de frontieră s-a apropiat de maşină, conducătorul auto a demarat în trombă spre Sighetu Marmaţiei. Imediat s-a trecut la urmărirea maşinii şi, la scurt timp, aceasta a fost descoperită abandonată.
Pe timpul deplasării, şoferul a pierdut controlul volanului şi a acroşat un gard şi o autoutilitară care staţiona pe marginea drumului.
Din primele verificări, în autoturismul marca Audi au fost observate mai multe colete cu ţigări, iar la o cercetare mai amănunţită a zonei a fost descoperit şi conducătorul auto care se ascundea într-o anexă a unui imobil din apropiere. Acesta a fost identificat în persoana numitului V.A., în vârstă de 40 ani, domiciliat pe raza judeţului Maramureş. Deoarece bărbatul a acuzat o stare de rău acesta a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.
Maşina a fost dusă la sediul sectorului, unde, în urma inventarierii coletelor, a rezultat cantitatea de 9.990 de pachete cu ţigări, de provenienţă Dutty Free, în valoare de 117.000 lei, care a fost ridicată în vederea confiscării.
În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă. Totodată, autoturismul în valoare de 30.000 lei, utilizat la transportul ţigărilor a fost indisponibilizat.

Atenţie la documentele copiilor! Condiţiile de călătorie în străinătate pentru cetăţenii români minori

Având în vedere că se apropie vacanţa de vară, iar în aceasta perioada mulţi copii călătoresc în afara graniţelor ţării, Poliţia de Frontieră Română reaminteşte condiţiile privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate. În cursul anului trecut, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să întrerupă călătoria a peste 5.360 de cetăţeni români minori ca urmare a faptului că părinţii/în­so­ţitorii nu deţineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorul în condiţii legale.
Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cetăţenii români minori pot ieşi din ţară în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.
În conformitate cu prevederile legale în vigoare, poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
• în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi
• în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte. În cazul părinţilor divorţaţi, chiar dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă însă cei doi părinţi exercită în comun autoritatea părintească, acesta trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.
• în situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.
Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi extrasul de cazier judiciar.
Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane.
Acordul părintelui/pă­rinţilor/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declaraţie notarială care are forma şi conţinutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul instituţiei www.politiadefrontiera.ro.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.