Academia dintre brazi

0
872

La Petroşani, a avut loc recent întîlnirea de 50 de ani a absolvenţilor Institutului de Mine (astăzi, Universitatea Petroşani), secţia Exploatări Miniere, promoţia 1966-1967. Din cei 144 de colegi care am absolvit facultatea, am fost prezenţi 23. Mulţi colegi şi colege nu mai sînt printre noi, o parte au plecat în străinătate, iar alţii sînt bolnavi. O surpriză a fost prezenţa colegei Augusta Vidican din Chicago, unde locuieşte de peste 30 de ani.

Am ales titlul „Academia dintre brazi” pentru că Universitatea din Petroşani se află pe un deal, într-o pădure de brazi, deasupra oraşului. la poalele muntelui Parîng. De la căminele 2 şi 3, care sînt amplasate mai jos, ca să ajungi la Universitate trebuie să urci 150 de trepte (le-am numărat cu colegul ing. Gheorghe Fărcăşiu). Ne-am amintit că atunci cînd aveam un examen greu era un chin să urci cele 150 de trepte. Cînd ne întorceam de la examen la cămin, o coteam spre un … restaurant.
Deasupra clădirii Institutului, între brazi, se află sala sporturilor şi un teren de fotbal, iar mai sus s-a amenajat, din fonduri europene, parcul oraşului, tot între brazi şi foarte frumos.
Dintr-o monografie a Universităţii, rezultă că în 2014 a împlinit „65 de ani de la înfiinţare”. În această perioadă, 37.000 de studenţi de pe întreg cuprinsul ţării şi din 20 de ţări de pe 4 continente, în special din Africa, Asia şi din Cuba, au absolvit Facultatea de Mine (15.000), Facultatea de Ştiinţe (10.000), Facultatea de Mecanică Minieră şi Electrică (10.000) sau Colegiul Universitar (2.000). Au obţinut titlul ştiinţific de doctor – 689.
Institutul de Mine din Petroşani a beneficiat încă de la înfiinţare de un corp de profesori de excepţie, alcătuit din cadre didactice detaşate de la Bucureşti şi Timişoara, cu studii superioare şi de doctorat făcute în perioada interbelică în Occident, dar care în noile condiţii politice au fost marginalizate şi exilate la Petroşani. A urmat al doilea val de profesori, cu doctorate făcute în Est, care au scris manualele şi tratatele de astăzi.
Dintre profesorii noştri, 5 erau doctori de Sorbona.  Nicolae Brădeanu a făcut studiile şi doctoratul în Germania, la Freiburg. Majoritatea făceau naveta din Bucureşti, unde locuiau. Veneau luni dimineaţa la Petroşani, iar vinerea se întorceau acasă. Pentru efortul, pasiunea şi dragostea cu care ne-au predat şi pregătit pentru producţie şi viaţă, le aducem recunoştinţă şi un pios omagiu.
Teodor BENE, inginer minier

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.