Copii din cinci ţări învaţă arta picturii în plein-air

0
820

Participanţi din 5 ţări iau parte până la finele lunii august la cea de-a treia ediţie a Şcolii de Vară de Pictură, „Punte peste generaţii”. Acţiunea este organizată de Asociaţia Artiştilor Plastici Alexandru Şainelic Baia Mare.
Deschiderea oficială a Şcolii de Pictură a avut loc la începutul săptămânii. La deschidere au fost prezenţi pe lângă micii artişti participanţi, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic”Baia Mare, Mihai Tirică, directorul Mu­zeului Judeţean de Etnografie, Monica Mare, iar din partea Primăriei Baia Mare, consilierul local, Daniela Băzărea. Debutul oficial al şcolii a fost caracterizat de mult entuziasm şi bucurie. După discursurile aferente, la cer au fost înălţate baloane cu heliu pe care participanţii şi-au scris numele.
În fiecare zi de miercuri şi joi, între orele 10-14, Muzeul Satului din Baia Mare se transformă într-un spaţiu al artei plastice. Copii cu vârsta între 7 şi 14 ani veniţi din Grecia, Spania, Franţa, Belgia şi România îşi iau rolul de artişti în serios şi se străduiesc să picteze lucrări cât mai reuşite. Scoala-Pictura-3Anul acesta la Şcoala de Pictură s-au înscris 30 de participanţi. De altfel, numărul copiilor care iau parte la acest eveniment creşte de la an la an. „Am avut aşa de mare succes cu această Şcoală de Pictură, încât numărul copiilor participanţi s-a dublat. Au existat inclusiv ecouri internaţionale, dovadă că şi la ediţia actuală avem tineri din alte state”, a spus preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic” Baia Mare, Mihai Tirică. Micii artişti au ocazia să-şi pună în valoare imaginaţia şi să se inspire din peisajele aflate în jurul lor, dar au posibilitatea să aştearnă cu penelul şi alte gânduri, frământări sau lucruri care îi bucură. „Încercăm să păstrăm tradiţia Şcolii Băimărene de Pictură, astfel încât metoda de lucru e pictură în plein-air. Copiii învaţă să picteze. Scopul acestei şcoli e de a se transmite arta picturii de la artişti consacraţi la cei cu vârsta până în 14 ani”, a mai spus Mihai Tirică. Dacă la primele două ediţii a existat o contribuţie financiară din partea Consiliului Judeţean Maramureş, de data aceasta, sprijinul financiar a venit doar de la părinţi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.