Important pentru apicultori

0
647

Programul Naţional Apicol 2017-2019 a fost aprobat şi se aplică din acest an. Obiectivul PNA este acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru achiziţionarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere, de mătci, şi/sau familii de albine, de cutii în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral. De asemenea, acordarea de sprijin financiar cooperativelor agricole pentru achiziţionarea de: maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox.
Valoarea sprijinului financiar alocat pentru Programul naţional apicol pentru perioada 2017-2019 este de 97.626 mii lei, din care suma de 48.813 mii lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale, potrivit prevederilor Deciziei Comisiei Europene nr. 1102 din 5 iulie 2016 de aprobare a programelor naţionale de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole, distribuită astfel: a) pentru anul 2017: 32.542 mii lei; b) pentru anul 2018: 32.542 mii lei; c) pentru anul 2019: 32.542 mii lei.
Beneficiarii PNA pot fi apicultorii persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale. Dar şi cooperativele agricole recunoscute conform legislaţiei în vigoare, numai pentru acţiunea de asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori.
Acţiunile cuprinse în program, pentru care se acordă ajutor financiar în anul 2017, sînt: achiziţionarea prin intermediul cooperativelor de maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur, din inox; combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei; achiziţionarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, atît pentru apicultura convenţională, cît şi pentru apicultura ecologică; achiziţionarea de cutii în vederea înlocuirii cutiilor uzate în urma deplasării în pastoral; achiziţionarea de accesorii apicole (colector polen, colector propolis, uscător polen, încălzitor miere); achiziţionarea de mătci şi/sau familii de albine pentru apicultura convenţională sau ecologică.
Apicultorul trebuie să aibă pregătire în domeniul apiculturii. Medicamentele pentru tratarea varoozei se achiziţionează obligatoriu pentru întreg efectivul de albine deţinut de apicultor. Se decontează preţul fără taxa pe valoarea adăugată. Apicultorul care merge în pastoral trebuie să deţină minimum 75 de stupi cu familii de albine. Cutiile (maximum 25% din totalul stupilor) trebuie să fie achiziţionate de la persoane juridice sau persoane fizice autorizate. Cererile de plată se depun la Centrul judeţean APIA Maramureş, pînă la data de 15 august 2017.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.